Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα(EV) θα κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως, τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNEF. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αύξηση από μόλις 1 εκατομμύριο EV που κυκλοφορούσαν το 2016. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σχεδόν ένα εκατομμύριο EVs το μήνα θα προστίθενται στον παγκόσμιο στόλο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNEF.

Αυτό είναι περίπου ένα κάθε 3 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτό δεν είναι μεγάλο μέρος της ιστορίας των EV μέχρι στιγμής, κυρίως επειδή η πλειονότητα των EV στον παγκόσμιο στόλο πουλήθηκε τους τελευταίους 18 μήνες. Μέχρι το τέλος του 2022, η BNEF αναμένει πάνω από 26 εκατομμύρια plug in οχήματα στο δρόμο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι περίμεναν πολλοί κατεστημένοι φορείς στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαίου μόλις πριν από λίγα χρόνια. Για παράδειγμα, στις προοπτικές της BP για το 2016, η εταιρεία ανέμενε στόλο 71 εκατομμυρίων plug-in οχημάτων στο δρόμο μέχρι το 2035. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα πωλήσεων, η BNEF αναμένει τώρα ότι αυτό θα επιτευχθεί έως το 2025, 10 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ρίχνοντας μια ματιά στη γεωγραφική κατανομή των οχημάτων υπογραμμίζει πώς λίγες μόνο περιοχές οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της υιοθέτησης. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 46% των συνολικών πωλήσεων μέχρι σήμερα, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 34%. Η Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε μακρινή τρίτη θέση με ποσοστό 15%, αλλά η νέα πολιτική υποστήριξη θα πρέπει να κάνει αυτή την αγορά EV να κινηθεί φέτος και το επόμενο έτος. Όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του παγκόσμιου στόλου EV.