Το υδρογόνο θα είναι ένα από τα βασικά όπλα της ανθρωπότητας στον πόλεμο κατά των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Όμως νέες αναφορές δείχνουν πώς οι ανεπίτρεπτες εκπομπές υδρογόνου μπορούν έμμεσα να προκαλέσουν θερμικά αποτελέσματα 11 φορές χειρότερα από εκείνα του CO2. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας καθαρής ενέργειας και η διοχέτευσή του

μέσω μιας κυψέλης καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν παράγει παρά μόνο νερό ως υποπροϊόν. Μεταφέρει πολύ περισσότερη ενέργεια για ένα δεδομένο βάρος από τις μπαταρίες λιθίου και είναι πιο γρήγορο να ξαναγεμίσει μια δεξαμενή παρά να φορτίσει μια μπαταρία, επομένως το υδρογόνο θεωρείται ως μια πολλά υποσχόμενη πράσινη επιλογή σε πολλές εφαρμογές που είναι δύσκολο να απανθρακωθούν, όπου οι μπαταρίες δεν κόβουν η μουστάρδα – για παράδειγμα, η αεροπορία, η ναυτιλία και η μεταφορά φορτηγών μεγάλων αποστάσεων.

Αλλά όταν απελευθερώνεται απευθείας στην ατμόσφαιρα, το ίδιο το υδρογόνο μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα αέρια και ατμούς στον αέρα για να παράγει ισχυρά αποτελέσματα θέρμανσης. Πράγματι, μια νέα μελέτη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε αυτές τις αλληλεπιδράσεις στο μικροσκόπιο και καθόρισε ότι το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) του υδρογόνου είναι περίπου δύο φορές χειρότερο από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί. σε μια χρονική περίοδο 100 ετών, ένας τόνος υδρογόνου στην ατμόσφαιρα θα θερμάνει τη Γη περίπου 11 φορές περισσότερο από έναν τόνο CO2, με αβεβαιότητα ± 5.

Ένας τρόπος είναι η παράταση της διάρκειας ζωής του ατμοσφαιρικού μεθανίου. Το υδρογόνο αντιδρά με τα ίδια τροποσφαιρικά οξειδωτικά που «καθαρίζουν» τις εκπομπές μεθανίου. Το μεθάνιο είναι ένα απίστευτα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, που προκαλεί περίπου 80 φορές περισσότερη θέρμανση από ένα ισοδύναμο βάρος CO2 τα πρώτα 20 χρόνια. Αλλά οι ρίζες υδροξυλίου στην ατμόσφαιρα το καθαρίζουν σχετικά γρήγορα, ενώ το CO2 παραμένει στον αέρα για χιλιάδες χρόνια, επομένως το CO2 είναι χειρότερο μακροπρόθεσμα.