Ο Πόλεμος της Ουκρανίας Αναδιαμορφώνει τον Χάρτη Εφοδιασμού- Μεγάλες Επενδυτικές Ευκαιρίες

Ο Πόλεμος της Ουκρανίας Αναδιαμορφώνει τον Χάρτη Εφοδιασμού- Μεγάλες Επενδυτικές Ευκαιρίες
energia.gr
Πεμ, 14 Απριλίου 2022 - 09:48

Η Excelerate Energy, η οποία διαχειρίζεται έναν στόλο πλωτών τερματικών εισαγωγής φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε ένδειξη ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση μπορεί να αναζωπυρώσει την όρεξη των επενδυτών για ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Κάιζερ, συγκέντρωσε 384 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά την Τετάρτη, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη δημόσια εγγραφή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι μετοχές άνοιξαν στα 28,20 $, 18% πάνω από την τιμή προσφοράς των 24 $, η οποία ήταν ήδη στην κορυφή του εύρους στόχου της εταιρείας.

«Νομίζω ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον τομέα της ενέργειας εδώ και δεκαετίες και αφυπνίζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στους Financial Times ο Στιβεν Κόμπος, διευθύνων σύμβουλος της Excelerate. «Αυτό θα προσφέρει ούριο άνεμο για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο».

Η Excelerate, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διαθέτει στόλο 10 πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs), περίπου το 20% όλων αυτών των πλοίων.

Τα FSRU, τα οποία μπορούν να αγκυροβοληθούν κοντά στις ακτές για την εισαγωγή LNG, μπορούν συνήθως να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από τις μόνιμες κατασκευές για την εκφόρτωση και την εξάτμιση του υπερψυκτικού καυσίμου. Στους ανταγωνιστές της Excelerate περιλαμβάνονται η New Fortress Energy των ΗΠΑ, η Νορβηγική Hoegh LNG και η GasLog με έδρα την Ελλάδα.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έναν αγώνα στην Ευρώπη για την εξασφάλιση νέων προμηθειών φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να ''απογαλακτιστεί'' από την παροχή ρωσικού αγωγού. Ο Τζο Μπάιντεν, σύναψε συμφωνία τον Μάρτιο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξαγωγή περισσότερου αμερικανικού LNG στην ΕΕ.

Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν FSRU για να ενισχύσουν τη βραχυπρόθεσμη ικανότητα εισαγωγής στην ήπειρο προτού κατασκευαστούν νέες υποδομές.

Ο Κόμπος είπε ότι η Excelerate είχε ένα έργο στην Αλβανία που θα έφερνε περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ και ότι περίμενε «καιρδοσκοπικά παιχνίδια στην πορεία».

«Η Ευρώπη μπορεί να έχει μερικά έργα ήδη από αυτόν τον χειμώνα. Αλλά νομίζω ότι θα δείτε αυτό το παιχνίδι να εξελίσσεται για κάποιο διάστημα στην Ευρώπη, εάν πρόκειται να μειώσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο», είπε.

Οι επενδυτές έχουν πλημμυρίσει σε ενεργειακά αποθέματα φέτος, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών LNG, καθώς οι τιμές του αργού και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί, εκτινάσσοντας τις τιμές των μετοχών στα ύψη μετά από χρόνια χαμηλών επιδόσεων. Ο ενεργειακός δείκτης S&P αυξήθηκε κατά περίπου 33% φέτος, καθιστώντας τον τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς.

 

Η Excelerate είναι μόλις η δεύτερη εταιρεία που συγκέντρωσε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ φέτος και η πρώτη σε τρεις μήνες. Η εταιρεία είχε αρχικά ως στόχο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά καθυστέρησε τα σχέδιά της καθώς οι αγορές αμφιταλαντεύονταν.

Ένας τραπεζίτης που εργάστηκε για τη συμφωνία είπε ότι ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρύτερη αγορά, αλλά προέβλεψε ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν προσεκτικές: «Αυτή είναι πιθανώς κάπως μια κατάσταση κατά παραγγελία». . . Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται ελπίζω ότι θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να δουν γενικότερα την υποστήριξη των IPO(μετοχών στην αρχική τους τιμή), αλλά δεν περιμένω να έρθουν ξαφνικά πολλές συμφωνίες την επόμενη εβδομάδα», είπε. Η Barclays, η JPMorgan και η Morgan Stanley ήταν οι κύριοι ανάδοχοι στην προσφορά.