Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα ορισμένων από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μέταλλα του πλανήτη, καθώς οι τιμές-ρεκόρ της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν πλήξει την παραγωγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παραγωγή της Ρωσίας, σύμφωνα με τους «F.T.». Τα αποθέματα αλουμινίου, χαλκού, νικελίου και ψευδαργύρου -τεσσάρων μετάλλων που συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο

 

μετάλλων του Λονδίνου- έχουν υποχωρήσει 70% στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, καθώς traders και μεγάλοι καταναλωτές έχουν κάνει χρήση. Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση στα αποθέματα ψευδαργύρου, του οποίου η τιμή αυξήθηκε την Τρίτη σε υψηλό 16 ετών, στα 4.400 δολάρια ο τόνος. Από τις αρχές του μήνα τα διαθέσιμα αποθέματα ψευδαργύρου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου έχουν υποχωρήσει περίπου 60.000 τόνους σε χαμηλό διετίας, κοντά στους 45.000 τόνους.

Αναλυτές αναφέρουν ότι πίσω από τη μείωση των αποθεμάτων βρίσκονται κυρίως οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Τους τελευταίους μήνες, το άλμα των τιμών έχει αναγκάσει τις Glencore, Trafigura, Norsk Hydro και άλλες να μειώσουν την παραγωγή τους στα ζημιογόνα χυτήρια ψευδαργύρου και αλουμινίου.