Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη (14 Απριλίου) ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να ανακατευθύνει τις εξαγωγές ενέργειας της προς τα ανατολικά, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από αυτές, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούν να απορρίψουν το ρωσικό αέριο αμέσως.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και οι δυτικές κυρώσεις για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχουν πλήξει τις εξαγωγές ενέργειας της περιπλέκοντας τη χρηματοδότηση και τα λογιστικά των υφιστάμενων συμφωνιών.

Ενώ η ΕΕ συζητά αν θα επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τα κράτη μέλη αναζητούν προμήθειες από αλλού, το Κρεμλίνο σφυρηλατεί στενότερους δεσμούς με την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, και άλλες ασιατικές χώρες.

«Οι αποκαλούμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, για παράδειγμα», είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση (για το ρωσικό αέριο) στην Ευρώπη τώρα».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ευρώπη, μιλώντας για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, ανέβαζε τις τιμές και αποσταθεροποιούσε την αγορά.

Είπε ότι η Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου, θα χρειαστεί νέες υποδομές για να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ασία.

Διέταξε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο έως την 1η Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης της υποδομής μεταφορών σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας Ειρηνικού».

Αναζήτησε επίσης σαφήνεια σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης δύο αγωγών – του Power of Siberia με προορισμό την Κίνα και του ανατολικού Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok στο ρωσικό ενοποιημένο σύστημα προμήθειας φυσικού αερίου.

Η σύνδεση αυτών των δρομολογίων στο ευρύτερο δίκτυο μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία, θεωρητικά, να αλλάξει τις ροές φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην Ασία και αντίστροφα.

Η Ρωσία ξεκίνησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα με αγωγό στα τέλη του 2019 και τον Φεβρουάριο συμφώνησε 30ετές συμβόλαιο μέσω ενός νέου αγωγού, που δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, με σχέδια να διευθετηθούν οι πωλήσεις σε ευρώ.

Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές εξοπλισμού για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις εξαγωγικές συμφωνίες θα πρέπει να αυξηθεί, εν μέσω των σχεδίων της Ρωσίας να στραφεί σε ρούβλια στις πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου της, κυρίως στην Ευρώπη.

euractive.gr