Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2022, επλήγη όμως από τα επαναλαμβανόμενα lockdown λόγω του κορονοϊού και τα επίμονα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ βιώνει τις επιπτώσεις από το disintegration effect που ξεκίνησε με τον εμπορικό πόλεμο επί Τραμπ. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε 4,8% σε ετήσια βάση

το πρώτο τρίμηνο του 2022, υπερβαίνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 4,4% και ταχύτερα από το 4% που είχε καταγράψει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας απότομης επιβράδυνσης τους επόμενους μήνες ενισχύθηκε, εν μέσω εκτεταμένων περιορισμών λόγω COVID-19, παρατεταμένης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων και αβεβαιότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εντομεταξύ, στοιχεία για τη δραστηριότητα του Μαρτίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 και χειρότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής ανάκαμψης τον Απρίλιο, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που εισήχθησαν λόγω του covid στον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης. Επιπλέον, η αγορά εργασίας δείχνει ήδη σημάδια άγχους, με το ποσοστό ανεργίας της Κίνας σε εθνικό επίπεδο στο 5,8%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020 έναντι 5,5% τον Φεβρουάριο.

Για το 2022, το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας γύρω στο 5,5% καθώς οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται, επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021, που ήταν ο πιο οξύς ρυθμός σε σχεδόν μια δεκαετία, μετά την καθίζηση του 2020 λόγω του διευρυμένου lockdown πο υεπέφερε το πρώτο κύμα του κορονοϊού