Γερμανία: Η Αντιπολίτευση Ζητά την Παραίτηση Πρωθυπουργού Κρατιδίου η Οποία Στήριζε τον Nord Stream 2

Γερμανία: Η Αντιπολίτευση Ζητά την Παραίτηση Πρωθυπουργού Κρατιδίου η Οποία Στήριζε τον Nord Stream 2
energia.gr
Τρι, 19 Απριλίου 2022 - 14:25

Η πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, Μανουέλα Σβέσιγκ, βρέθηκε στο στόχαστρο της CDU λόγω της παλαιότερης υποστήριξής της στο πρότζεκτ της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία στη Γερμανία, αλλά ματαιώθηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Η συντηρητική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της Σβέσιγκ, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους πρόσκειται η Γερμανίδα πολιτικός την υπερασπίστηκαν στην Μπούντεσταγκ

 

Όπως σημειώνει η euractiv, η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, η οποία είναι εξέχουσα προσωπικότητα του συγκυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, έχει δεχθεί πυρά για την κατ’ επανάληψη υποστήριξή της για την κατασκευή του αγωγού στο παρελθόν, καθώς και για την έλλειψη αναστολών στην αποδοχή ρωσικών χρημάτων για την περιοχή μέσω ενός αμφιλεγόμενου ιδρύματος. Αξίζει, επίσης, να τονισθεί ότι ο αγωγός κατέληγε στο συγκεκριμένο γερμανικό κρατίδιο.

 

Ωστόσο, πρόσφατα η Μανουέλα Σβέσιγκ άλλαξε τη θέση της, στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

 

Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί «να είναι ταυτόχρονα λομπίστας του Πούτιν», δήλωσε την Παρασκευή (15 Απριλίου) ο γενικός γραμματέας του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης CDU, στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel. Από την άλλη, και ο ειδικός εξωτερικής πολιτικής του CDU, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ζήτησε ρητά την παραίτηση της Σβέσινγκ το Σάββατο (16 Απριλίου).

 

Αν και ο Γερμανός Καγελάριος Σολτς, μέχρι στιγμής, παραμένει σιωπηλός για το θέμα, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD τάχθηκε τώρα υπέρ της Σβέσινγκ.

 

Οι εκκλήσεις για παραίτηση «δεν ακούγονται μόνο κατασκευασμένες αλλά και ανέντιμες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Φρανκ Γιούνγκε, εκπρόσωπος της επιτροπής Ανατολής της ομάδας, στην Rheinische Post.

 

Υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται η πολιτικός του SPD για τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η τωρινή αντιπολίτευση, CDU/CSU, με την επί 16 έτη καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.