Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Πιο Απαραίτητο Από Ποτέ Ένα Εμπάργκο της ΕΕ στις Εισαγωγές Πετρελαίου Από τη Ρωσία»

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Πιο Απαραίτητο Από Ποτέ Ένα Εμπάργκο της ΕΕ στις Εισαγωγές Πετρελαίου Από τη Ρωσία»
energia.gr
Τρι, 19 Απριλίου 2022 - 15:12

Εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου εξετάζει η ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, προσθέτοντας ότι ο» Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια τέτοια κίνηση».

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Λεμέρ ανέφερε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι ελπίζει πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο».

«Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε ένα εμπάργκο στην εισαγωγή του ρωσικού άνθρακα, αυτό έγινε, και ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Όταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να σταματήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία», υπογράμμισε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στην Ουκρανία θα μετακινήσει τις γραμμές. Αν είναι δεσμευμένοι όπως εμείς στην ελευθερία και στην προστασία του ουκρανικού λαού, πρέπει να πάνε στο τέλος του συλλογισμού τους και να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία» σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Ποια είναι η κύρια πηγή συναλλάγματος εδώ και πολλά χρόνια για την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν; Δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι το πετρέλαιο», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι, σταματώντας την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία θα πληγεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το 2021, η Μόσχα προμήθευε το 30% του αργού και το 15% των προϊόντων πετρελαίου που αγόραζε η ΕΕ.