Το Λοκντάουν της Σαγκάης Συγκρατεί τις Τιμές του Αργού Παρά τις Διακοπές στην Παραγωγή της Λιβύης

Το Λοκντάουν της Σαγκάης Συγκρατεί τις Τιμές του Αργού Παρά τις Διακοπές στην Παραγωγή της Λιβύης
energia.gr
Τρι, 19 Απριλίου 2022 - 15:35

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, παρά τις διακοπές παραγωγής στη Λιβύη και τις ανησυχίες για την προσφορά από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς τα lockdown για τον COVID-19 στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις αντιστάθμισαν τη ζήτηση. Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου στις 14.26 ώρα Ελλάδος στα 112.01  δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 1,15 δολάρια το βαρέλι (1,02%) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI στα 106,87 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 1,34 δολάρια το βαρέλι (1,24%)
 

 

Μετά την κήρυξη  κατάστασης ανωτέρας βίας την περασμένη Κυριακή στις εξαγωγές πετρελαίου από το κοίτασμα πετρελαίου El-Feel στα νοτιοδυτικά της Λιβύης, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) κήρυξε τη Δευτέρα επίσης ανωτέρα βία στις εξαγωγές πετρελαίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας, το El-Sharara.

 

 

Σε ανακοίνωσή της, η NOC ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε σταματήσει μέχρι νεωτέρας αφότου μια ομάδα ατόμων εισήλθε στις εγκαταστάσεις και εμπόδισε τους υπαλλήλους να εργαστούν. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε τι είναι η εν λόγω ομάδα.

 

 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η NOC κήρυξε επίσης ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό λιμάνι Zuwetina στην κεντρική Λιβύη. Η κήρυξη ανωτέρας βίας επιτρέπει στην εταιρεία να απαλλάσσεται από τη νομική ευθύνη σχετικά με τις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες. Το κοίτασμα El-Feel μπορεί να παράγει 90.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), αλλά συνήθως παράγει περί τα 70.000 bpd, ενώ το πετρελαϊκό κοίτασμα El-Sharara παράγει περισσότερα από 300.000 bpd, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας.

 

 

Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση καθώς το lockdown στη μητροπολιτική Σαγκάη της Κίνας, όπου ζουν πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, συνεχίζεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες λόγω του έντονου κύματος κορωνοϊού. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν στην πόλη λόγω συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 από την 1η Μαρτίου, δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα. Οι νεκροί, ηλικίας 89, 91 και 91 ετών, δεν είχαν εμβολιαστεί, δήλωσε ο Wu Qianyu, αξιωματούχος της υγειονομικής αρχής της Σαγκάης, σύμφωνα με την καθημερινή Global Times.

 

 

Εν τω μεταξύ, η ανανεωμένη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υποστηρίζει τις υψηλότερες τιμές και προκαλεί φόβους για τη ζήτηση. Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει τέσσερις περιοχές στη νέα της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του γραφείου του ουκρανικού προέδρου. Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.