Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης ανέκαμψε όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, χάρη στην αυξημένη παραγωγή καταναλωτικών αγαθών που αντιστάθμισε την πτώση στην παραγωγή ενέργειας και κεφαλαιουχικών αγαθών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση,

σημειώνοντας έτσι άνοδο 2% ετησίως, έπειτα από τη μηνιαία υποχώρηση κατά 0,7% και κατά 1,5% ετησίως τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται, ότι η μέτρηση ήταν σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με την εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν μεσοσταθμικά μηνιαία αύξηση κατά 0,7% τον Φεβρουάριο και ετήσια κατά 1,5%.

Τα στοιχεία πάντως αφορούν σε μεγάλο βαθμό την περίοδο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που επέφερε σημαντικό πλήγμα στο επιχειρηματικό κλίμα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Eurostat, η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε σε μηνιαία βάση για τρίτη διαδοχική φορά τον Φεβρουάριο, αν και συνέχισε να αυξάνεται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, υποχώρησε επίσης τον Φεβρουάριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι μειώσεις αυτές ωστόσο αντισταθμίστηκαν από την ισχυρή αύξηση της παραγωγής τόσο διαρκών όσο και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,8% και 8,9% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

capital.gr