Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επί του παρόντος δεν εξετάζει «καθόλου» το ενδεχόμενο αύξησης του έκτακτου φόρου σε εταιρείες που πραγματοποιούν υπερκέρδη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας

«Το υπουργικό συμβούλιο, όπως εξήγησα, δεν συζήτησε ποτέ αυτό το μέτρο, αλλά βρίσκεται στις επιλογές που έχουμε. […] Αυτή τη στιγμή, δεν το εξετάζουμε καθόλου. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και πώς θα θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Θάλασσας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ενημερωτικής συνεδρίας για το Πρόγραμμα Εταιρειών Τουρισμός 360º στο Μουσείο Ηλεκτρισμού στη Λισαβόνα.

Ο Κόστα Σίλβα αναγνώρισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός έκτακτου φόρου λόγω αυξήσεων σε αγαθά και πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κυβερνητικό πρόγραμμα στις 8 Απριλίου.

Μέρες αργότερα, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός είπε ότι ο έκτακτος φόρος δεν είχε συζητηθεί αλλά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση μελετά «όλα τα ενδεχόμενα».

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο «έκτακτος φόρος» ήταν μία από τις υποθέσεις που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η Πορτογαλία έχει αυτό το μέτρο ως «μια μοναδική λύση, εάν καταστεί απαραίτητο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την πρώτη ημέρα των εαρινών συνεδριάσεων, πρότεινε επίσης προσωρινή αύξηση φόρου σε εταιρείες που παρουσιάζουν αύξηση στα κέρδη για να στηρίξει αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη γενικευμένη άνοδο των τιμών.

«Αυτό που λέει το ΔΝΤ δεν διαφέρει από αυτό που είπα εγώ ή από αυτό που είπε ο ΟΟΣΑ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορώ να πω ότι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τις εταιρείες και επομένως δεν τις παρενοχλούμε. Ο υπουργός τόνισε ότι οι εταιρείες είναι κινητήρες για οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κινητήρες για τη δημιουργία πλούτου».

Την Τρίτη (19 Απριλίου), ο υπουργός εξήγησε ότι έθεσε αυτή την υπόθεση επειδή αντιμετωπίζει «μια καταστροφή» σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και «ένας υπουργός θα πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές, να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην οικονομία και να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη της οικονομίας».

«Είναι σαφές ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι είναι η πορτογαλική οικονομία, τα εμπόδια, και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών και, ως εκ τούτου, θα το θέτουμε πάντα στο τραπέζι», πρόσθεσε.

(από euractiv.gr)