Μια ματιά στα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους είναι αρκετή για να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν οι ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα. Στα ακόλουθα γραφήματα παραθέτονται τα στοιχεία της διάρθρωσης του μηνιαίου ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος για τους μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2022, όπου διαπιστώνουμε ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ - κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά και λίγα μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα - κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 30%, ενώ εάν υπολογίσουμε και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, αυτά φθάνουν το 37% κατά μέσο όρο.
Διάγραμμα 1: Μίγμα καυσίμου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022)
Ιανουάριος 2022
Φεβρουάριος 2022
Μάρτιος 2022
Πηγές: ΕΧΕ, ΙΕΝΕ
Όμως, εάν δούμε τα στοιχεία για την μέση ωριαία διακύμανση για την εβδομάδα 11-17 Απριλίου 2022 (βλέπε γράφημα), κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για άλλες εβδομάδες, θα δούμε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες η συμμετοχή των ΑΠΕ μειώνεται δραματικά και σε ποσοστό πέφτει ακόμα και στο 10%. Γενικά, μελετώντας τα στοιχεία σε 12μηνη βάση, παρατηρούμε ότι τις βραδινές ώρες, με τα φωτοβολταϊκά εκτός, η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι μειωμένη, έτσι που η συνολική τους συνδρομή να κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10%-15%. Ως εκ τούτου, η έγχυση ενέργειας από τους θερμικούς σταθμούς, που παρέχουν σταθερό φορτίο βάσης, είναι περισσότερο από απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν περιπτώσεις λόγω νηνεμίας και νέφωσης, όπου η απόδοση των ΑΠΕ μειώνεται σημαντικά, οπότε η παραγωγή ενέργειας από θερμικούς σταθμούς καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ζήτησης.
Διάγραμμα 2: Μίγμα καυσίμου ανά ώρα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής (11-17 Απριλίου 2022)
Πηγές: ΕΧΕ, ΙΕΝΕ
Με την σταθερή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και την μεγαλύτερη έγχυση ενέργειας από αυτές στο ηλεκτρικό σύστημα, νομοτελειακά η συμμετοχή τους στο ηλεκτρικό μίγμα πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να φθάσει και το 45% μέχρι το 2028-2030 από το σημερινό επίπεδο των 30%-35%. Όμως, για να αυξηθεί περαιτέρω θα απαιτηθεί η συμμετοχή στο σύστημα μικρών και μεγάλων μονάδων αποθήκευσης. Με τις μικρές μονάδες να προέρχονται από ηλεκτρικές μπαταρίες και τις μεγάλες από συστήματα αντλησιοταμίευσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την γεωγραφική διάταξη και δυναμικότητα των συστημάτων αυτών, όπως έδειξε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ για την ένταξη συστημάτων αποθήκευσης στην Κρήτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ (εδώ).