Αποχώρηση Total και το Ποτήρι που Ξεχείλισε

Η αποχώρηση της Total από τις δυο παραχωρήσεις νότια και νοτιο δυτικά της Κρήτης που επίσημα ανακοινώθηκε εχθές (21/4),αλλά ήταν γνωστή ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήτο κεραυνός εν αιθρία. Η Γαλλική πετρελαϊκή εδώ και καιρό είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της για την έλλειψη υποστήριξης από πλευράς κυβέρνησης και την αδυναμία παρέμβασης της στο ΣτΕ όταν επρόκειτο να συζητηθούν οι πρόσφυγες των περίφημων και φιλικά προσκείμενες προς την κυβέρνηση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παρ, 22 Απριλίου 2022 - 10:36

 

Οι δε επίσημες δικαιολογίες που, μέσα από την ανακοίνωση της, προβάλλει η Total δεν πείθουν κανένα από τους ανθρώπους της αγοράς. Η διοίκηση της πολυεθνικής υποστηρίζει ότι έχοντας ολοκληρώσει τις έρευνες της η περιοχή, δηλ. τα δυο τεράστια θαλάσσια τεμάχια, δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για αυτή ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης της διεθνούς στρατηγικής της αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της θυγατρικής της, TotalEren, στην Ελλάδα.

Μόνο που οι λόγοι που επικαλείται η Γαλλική ενεργειακή είναι τελείως προσχηματικοί γιατί ουδέποτε πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες αφού από την αρχή υπήρξαν οργανωμένες αντιδράσεις από τις WWF και Greenpeace που την εμπόδισαν να προχωρήσει σε ουσιαστικές έρευνες. Ως γνωστό οι εν λόγω οργανώσεις ακτιβιστών είναι κάθετες εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων παγκοσμίως πιστεύοντας βλακωδώς ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και θα επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Χωρίς ασφαλώς να τους καίγεται καρφί για τα σημαντικά οικονομικά και αλλά οφέλη που προσφέρει η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κράτος και στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energia.gr ο κύβος ερρίφθη την περασμένη Τρίτη (19/4) όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΔΕΥ και σε σύσκεψη που συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και Energean ανακοίνωσε την κυβερνητική στροφή στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και την ξεκάθαρη, αν και αργοπορημένη, υποστήριξη του προς τις έρευνες υδρογονανθράκων, «ώστε να υπάρξει προοπτική παραγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας και να μειώσουμε η και να σταματήσουμε τις εισαγωγές» .Το γεγονός ότι στην σύσκεψη αυτή δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παραχωρησιούχων εταιρειών παρά μόνο οι Ελληνικές εταιρείες, ιδίως όταν δύο από αυτές τυγχάνουν να είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητικό ενώ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφεξής θα υποστήριζε μόνο τις δυο ελληνικές εταιρείες.

Όπως μας εξήγησε άριστα πληροφορημένη πηγή από το εξωτερικό που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις διοικήσεις των δυο εταιρειών, το γεγονός ότι αυτές πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγή πορείας στους υδρογονάνθρακες όχι μόνο δεν τους ευχαρίστησε αλλά απεναντίας τους εξόργισε. Και αυτό γιατί κατάλαβαν ότι για την Ελληνική κυβέρνηση έπαιζαν τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου αφού για μια τόσο σημαντική απόφασης δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ως όφειλε το Μαξίμου ενώ αποκλείστηκαν επιδεικτικά από μια σύσκεψη που αφορούσε το μέλλον τους στην Ελλάδα. Και επειδή οι εν λόγω εταιρείες δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοιες συμπεριφορές αποφασίστηκε από κοινού η αποχώρηση τους από την Ελλάδα της μιζέριας και των μικροσυμφερόντων.

Αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την αποχώρηση της ExxonMobil.

Έτσι η κυβέρνηση χρεώνεται με μια παταγώδη αποτυχία αφού με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Δηλαδή αφού κατάφερε να επικυρώσει μέσω νόμου (ψηφίστηκε στην Βουλή τον Οκτώβριο του 2019) την συμμετοχή των δύο πολυεθνικών στις παραχωρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης, τις οδήγησε στην έξοδο αδυνατώντας να τις κρατήσει στην χώρα μας αφού έκανε ότι μπορούσε για να τις διώξει. Χωρίς να υπολογίζει τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών από τον διεθνή χώρο. Έτσι για μια ακόμα φορά η σημερινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον διαχρονικό κανόνα κακής συμπεριφοράς του κράτους έναντι ξένων παραχωρησιούχων. Δυστυχώς η θλιβερή αυτή ιστορία επαναλαμβάνεται με μεγάλους χαμένους τους Έλληνες πολίτες που θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα δέσμιοι από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα.

Διαβάστε ακόμα