Reuters: Η Βρετανία Επιτρέπει Πληρωμές στην Gazprombank για Εισαγωγές Φυσικού Αερίου Από την ΕΕ έως τις 31 Μαΐου

Reuters: Η Βρετανία Επιτρέπει Πληρωμές στην Gazprombank για Εισαγωγές Φυσικού Αερίου Από την ΕΕ έως τις 31 Μαΐου
energia.gr
Σαβ, 23 Απριλίου 2022 - 15:50

Η Βρετανία θα επιτρέψει τις πληρωμές προς την Gazprombank και τις θυγατρικές της για φυσικό αέριο που μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με έγγραφο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου την Μεγάλη Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprombank τον περασμένο μήνα, δίνοντας στους εταίρους της προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να τερματίσουν τις δουλειές τους με τον δανειστή, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σύμφωνα με μια νέα άδεια που δημοσιεύθηκε αργά την Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι πληρωμές προς την Gazprombank για φυσικό αέριο που διατίθεται στην ΕΕ βάσει συμβάσεων που είχαν συναφθεί πριν από τις 21 Απριλίου θα μπορούσαν πλέον να συνεχιστούν έως τις 31 Μαΐου. 

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν συζητήσει επίσημα τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ως μέρος των μέτρων τους κατά της Μόσχας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεδομένης της εξάρτησης του μπλοκ από αυτές. «Φαίνεται να είναι μια υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Ana Stanic, δικηγόρος ενέργειας στο E&A Law. Η Βρετανία είπε ότι η σύντομη διάρκεια της νέας άδειας της Gazprombank αντανακλά την επιθυμία της να υποστηρίξει μια ομαλή μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι οι άδειες που σχετίζονται με τις κυρώσεις ελέγχονται συνεχώς. Το γραφείο του Πρωθυπουργού και το Φόρεϊν Όφις δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. 

Μια εβδομάδα μετά την επιβολή των κυρώσεων από τη Βρετανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που προβλέπει ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από τον Απρίλιο πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια και να διακανονίζονται με την Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρωσικό νόμισμα. 

«Με πολλούς σημαντικούς κατόχους συμβολαίων φυσικού αερίου της Gazprom να βρίσκονται ή να δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιβολή κυρώσεων στη Gazprombank προκαλούσε πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο James Huckstepp, διευθυντής ανάλυσης αερίου στην S&P Global Platts, σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι η νέα άδεια έχει διασκεδάσει προσωρινά αυτές τις ανησυχίες. 

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Gazprombank ή στο ρωσικό φυσικό αέριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε συμβουλευτικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Μεγάλη Πέμπτη ότι η πρόταση της Μόσχας για τις πληρωμές σε ρούβλια δεν εμποδίζει απαραίτητα μια διαδικασία πληρωμής που θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της ΕΕ. 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με τον παραγωγό φυσικού αερίου. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες έχουν εμπορικές θυγατρικές στη Βρετανία και οντότητες όπως αυτή πιθανότατα διαχειρίζονται τα συμβόλαια με την Gazprom, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της Gas Analytics στο ICIS. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Μεγάλη Παρασκευή ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Ρωσίας να υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια μετά τη νέα άδεια της βρετανικής Gazprombank. Ο Πεσκόφ είπε ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές καθορίστηκαν στο προεδρικό διάταγμα του Πούτιν στα τέλη Μαρτίου και οι διακανονισμοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με αυτή τη διαταγή. Τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει, εξάλλου. ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τις «μη φιλικές» χώρες να στραφούν σε πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια, οι οποίες λήγουν τον Μάιο.