Κρεμλίνο: «Η Gazprom Εφαρμόζει το Διάταγμα για τις Πληρωμές του Ρωσικού Φυσικού Αερίου σε Ρούβλια»

Κρεμλίνο: «Η Gazprom Εφαρμόζει το Διάταγμα για τις Πληρωμές του Ρωσικού Φυσικού Αερίου σε Ρούβλια»
energia.gr
Τρι, 26 Απριλίου 2022 - 15:13

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, ότι η Gazprom εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή της πληρωμής των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, χωρίς να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις, όταν ρωτήθηκε για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ρωσικό σχέδιο

όπως μεταδίδει το Reuters. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να πληρούν επιπλέον απαιτήσεις, όπως να υπογράψουν μια δήλωση με την οποία θα θεωρούν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν ολοκληρωθεί μόλις καταθέσουν μη ρωσικά νομίσματα.

«Όλες οι επαφές με τους αγοραστές φυσικού αερίου έγιναν μέσω της Gazprom, επομένως η Gazprom θα δημοσιεύσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών με τους αγοραστές φυσικού αερίου που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο, ωστόσο ανέφερε οι εργασίες συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια τα οποία, στη συνέχεια, θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Ο Πεσκόφ είπε ότι οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του διατάγματος του Πούτιν αναμένονται να διενεργηθούν τον Μάιο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το σχέδιο αφότου η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας κυρώσεις από τη Δύση κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος ενός μέρους των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου αρχικά απέρριψαν το καθεστώς πληρωμών σε ρούβλια. Η Μόσχα, ωστόσο, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι κινδυνεύει με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου εκτός και αν πληρώσει σε ρούβλια και αρκετοί αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου δήλωσαν έκτοτε ότι μπορεί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις της Μόσχας. Παραδείγματος χάριν, ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, η Uniper, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα είναι δυνατό να πληρώσει για μελλοντικές προμήθειες χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουγγαρία έχει, επίσης, δηλώσει ότι σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ μέσω της Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει την πληρωμή σε ρούβλια ώστε να καλύψει τη νέα απαίτηση.