Η ασυγκράτητη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε τη Δευτέρα (25 Απριλίου) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις γεωπολιτικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Οι χώρες που έχουν πληγεί από δύο χρόνια πανδημίας COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα τις αυξανόμενες τιμές για τα σιτηρά, την ενέργεια και τα λιπάσματα ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου επιλογής του Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Raisina Dialogue στο Δελχί, ένας από τα κορυφαία  γεωπολιτικά φόρουμ που φιλοξενούνται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και το Ίδρυμα Ερευνών Observer.
Η Ευρώπη θα διασφαλίσει ότι η «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα είναι μια «στρατηγική αποτυχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί στην υιοθέτηση κυρώσεων χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας, ελπίζοντας ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει την επιθετικότητά του.

«Θέλουμε έναν ειρηνικό και ευημερούντα Ινδο-Ειρηνικό. Πρέπει να είναι ελεύθερη, ανοιχτή, διασυνδεδεμένη, ευημερούσα περιοχή, με αρχιτεκτονική ασφάλειας βασισμένη σε κανόνες που να εξυπηρετεί όλα τα συμφέροντα», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Μιλώντας στο Δελχί, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ατην αναθεωρητική κοινή δήλωση Ρωσίας και Κίνας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, η οποία είχε δηλώσει μια απεριόριστη διμερή εταιρική σχέση, αποκαλώντας την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας «καθοριστική στιγμή».

Η Ρωσία και η Κίνα κάλεσαν σε κοινή δήλωση την Παρασκευή (4 Ιανουαρίου) το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του, ενώ η Μόσχα δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη στάση του Πεκίνου για την Ταϊβάν και ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Αν αναλογιστούμε τι σημαίνει, για την Ευρώπη και την Ασία, ότι η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια φαινομενικά ασυγκράτητη συμφωνία – έχουν δηλώσει ότι η φιλία μεταξύ τους «δεν έχει όρια», ρώτησε η Von der Leyen, προσθέτοντας: «Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους «Νέες διεθνείς σχέσεις» απαιτούν και οι δύο;»

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα ενθαρρύνει το Πεκίνο να παίξει τον ρόλο του σε έναν ειρηνικό και ακμάζοντα Ινδο-Ειρηνικό.

Υπερασπιζόμενος τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Von der Leyen είπε ότι «ποτέ δεν είναι μια αυτόνομη λύση», προτρέποντας όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ουδέτερη στάση

Η Ινδία έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια ουδέτερη στάση, ακολουθώντας ένα τεντωμένο σκοινί στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της χώρας, επίσης με την άρνησή της να καταδικάσει ανοιχτά την εισβολή του Προέδρου Πούτιν.

Η χώρα έχει επίσης δεχτεί ρωσικές προσφορές αργού πετρελαίου με έκπτωση.

Η φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας και ολόκληρης της επίσκεψής της στη χώρα απέφυγε να καλέσει δημόσια την Ινδία να αναθεωρήσει τη θέση της για τη Ρωσία.

Αντίθετα, μιλώντας παρουσία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και υψηλόβαθμων ινδών αξιωματούχων, η  Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «για την ΕΕ, η ενίσχυση και η ενεργοποίηση της εταιρικής σχέσης της με την Ινδία αποτελεί προτεραιότητα την επόμενη δεκαετία».

(από euractiv.gr)