Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ορίσει, όπως είχε υποσχεθεί, σύντομα τον νέο του πρωθυπουργό, υπεύθυνο για τον «οικολογικό σχεδιασμό», αν και με τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, η τράπουλα μπορεί σύντομα να ανακατευτεί. Σε λίγες ημέρες, ο Μακρόν θα διορίσει τον πρωθυπουργό του, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο νέος πρωθυπουργός θα είναι υπεύθυνος για τον «οικολογικό σχεδιασμό», όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συγκέντρωση στη Μασσαλία στις 16 Απριλίου. Θα διοριστεί επίσης ένας υπουργός «ενεργειακού σχεδιασμού», καθώς και ένας υπουργός αρμόδιος για τον «εδαφικό οικολογικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Πέρα από την καθοδήγηση της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπό την ηγεσία του Μακρόν θα κατευθύνει έτσι τη στρατηγική της οικολογικής μετάβασης τροφοδοτώντας την σε όλες τις σκέψεις και τις δράσεις των υπουργείων του. Στόχος είναι να προχωρήσει διπλάσια ταχύτητα στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η οικολογική πολιτική πρέπει να γίνει ‘η πολιτική των πολιτικών’», δήλωσε στη EURACTIV France ο Τιερί Πεκ, γενικός διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Terra Nova.

«Δηλαδή, πρέπει να προσκληθεί σε όλες τις κυβερνητικές συζητήσεις για να διασφαλίσει ότι κάθε διάταγμα, κάθε νόμος και φυσικά κάθε προϋπολογισμός είναι σύμφωνος με τις κλιματικές και οικολογικές μας δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Μελανσόν και Ζαντό απίθανο

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν- Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος με 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός υποψήφιος.

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο οποίος έχει προσελκύσει το πράσινο εκλογικό σώμα λόγω του φιλόδοξου κλιματικού του προγράμματος, απηύθυνε έκκληση στο Twitter να «εκλεγεί» πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών αμέσως μετά τη νίκη του Μακρόν.

«Ένας άλλος κόσμος είναι ακόμη δυνατός με τις βουλευτικές εκλογές. Μπορείτε να το δείξετε εκλέγοντας την πλειοψηφία των ανυπότακτων βουλευτών και εκλέγοντάς με πρωθυπουργό», έγραψε στο Twitter στις 25 Απριλίου.

Ήδη, στις 19 Απριλίου, στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα BFM-TV, ο Μελανσόν δήλωσε: «Θα γίνω πρωθυπουργός, όχι από την εύνοια του κ. Μακρόν ή της κ. Λεπέν, αλλά από τους Γάλλους που με εξέλεξαν».

Ένας τέτοιος διορισμός μπορεί ακόμη και να έχει νόημα, καθώς το πρόγραμμά του θεωρείται «κοντά» στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τους λεγόμενους Shifters, μια ομάδα εθελοντών από τη δεξαμενή σκέψης «Shift Project», οι οποίοι ανέλυσαν τις διακηρύξεις των υποψηφίων για θέματα ενέργειας και κλίματος.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να επιλεγεί ο Μελανσόν, καθώς οι δύο άνδρες διαφωνούν σε ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Μελανσόν έχει καταστήσει σαφές ότι «σκοπεύει να μην υπακούσει στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν σέβεται σχολαστικά τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού», όπως δήλωσε ο Πεκ, υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές υποθέσεις «είναι παραδοσιακά ένας τομέας που μοιράζονται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός».

Ο ηγέτης των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος έλαβε μόλις το 4,63% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή υποψηφιότητα σε συνέντευξή του στο France Inter στις 26 Απριλίου, ο Ζαντό δήλωσε ότι «η λαθροθηρία, είναι άχρηστη».

«Αυτό που πιστεύω στην πολιτική είναι η σχέση δύναμης- χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικολογική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση αν θέλουμε να μεταφερθεί η οικολογική φωνή», πρόσθεσε.

Αρμοδιότητα και δημόσια έγκριση

Ήδη ακούγονται και άλλα ονόματα, όπως η νυν υπουργός Εργασίας Ελισάβετ Μπορν και η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πεκ, η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση την επάρκεια και η θέση θα απαιτεί πλέον ισχυρή γνώση τόσο των περιβαλλοντικών όσο και των οικονομικών θεμάτων. Η οικολογία, «είναι συχνά ένα πολύ τεχνικό ζήτημα και πρέπει να δράσουμε πολύ γρήγορα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μια περίοδο εξοικείωσης», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Για να επιτύχει ο πρωθυπουργός στη δουλειά του, απαιτείται επίσης η υποστήριξη του γαλλικού λαού», πρόσθεσε ο Πεκ. Θα πρέπει λοιπόν να «συγκεντρώσει πολλούς οικονομικούς, κοινωνικούς και εδαφικούς παράγοντες» και «να οικοδομήσει συναίνεση και συμβιβασμό προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, δηλαδή να μετασχηματιστεί χωρίς να διασπαστεί».

Για τον Πεκ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει «να έχει υψηλό επίπεδο επάρκειας σε οικολογικά θέματα, εμμονή με συγκεκριμένα αποτελέσματα και υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για την κοινωνική συνοχή».

Ωστόσο, με τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, η επιλογή του Μακρόν για πρωθυπουργό μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε ανασχηματισμό.

Χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη κατάσταση «συγκατοίκησης» που θα τον αναγκάσει να διορίσει έναν πρωθυπουργό από τη νεοδιοριζόμενη πλειοψηφία ή έναν ικανό να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσει πλειοψηφία.

euractiv.gr