Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή πλεύσης αντανακλά τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος από την αύξηση των εισαγωγών εξαιτίας της εκρηκτικής καταναλωτικής ζήτησης

Το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε 1,4% στο πρώτο τρίμηνο, μετά την ανάπτυξη του 6,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη της τάξης του 1%. Ενώ η απρόσμενη συρρίκνωση προκαλεί νέο πολιτικό πονοκέφαλο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δεν πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, να αποθαρρύνει τη Φέντεραλ Ριζέρβ στο να προχωρήσει σε πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία πάντως αποτυπώνουν περισσότερο το πόσο ευμετάβλητος μπορεί να αποδειχθεί ο υπολογισμός του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρά μια εξασθένηση της οικονομίας ή ένα σημάδι ύφεσης. Η συρρίκνωση οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών και στην πτώση των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών αποθεμάτων. Συνολικά, το εμπόριο και τα αποθέματα αφαίρεσαν περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον βασικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ πιέσεις στο ΑΕΠ άσκησε και η συρρίκνωση των κυβερνητικών δαπανών.

Ωστόσο, η ατομική κατανάλωση, η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7% στο πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με το 2,5% στο τέλος του 2021.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")