Συλλογική Eνεργειακή Στρατηγική για Στήριξη της Κοινωνίας και η Εικόνα της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη

Συλλογική Eνεργειακή Στρατηγική για Στήριξη της Κοινωνίας και η Εικόνα της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 3 Μαΐου 2022 - 08:00

Για την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με έμφαση τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας του πολύ  υψηλού κόστους της ενέργειας, μίλησε χθες, 2 Μαΐου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες

Ο κ. Σκρέκας επανέφερε στο τραπέζι τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας καθώς και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα. 

Επίσης, εξέφρασε την έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας μας προς την Πολωνία και την Βουλγαρία που πλήττονται από τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με ρωσικό αέριο.

Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε σχετικά:

«Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Κι ενώ η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανασχέσει το υψηλό κόστος της ενέργειας και να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα, οι τιμές του ηλεκτρισμού εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις σε αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης το τελευταίο δεκαήμερο. Στις μισές από αυτές έχουν μειωθεί χάρη κυρίως στη χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις υπόλοιπες αυξήθηκαν λόγω του συνδυασμού της ανόδου της ζήτησης και της υποχώρησης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές spot έπεσαν σε τέσσερις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, (Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία και Ιταλία) κατά μέσον όρον σε ποσοστό 3,9%%, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία) εμφάνισαν μέση άνοδο 4,54% σύμωνα με στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την περιοχή.

(Εβδομαδιαίες μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας Day Ahead - 18 / 24 Απριλίου 2022. Πηγή: ΙΕΝΕ)

Εξάλλου, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη μειώθηκαν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα για να κινηθούν κατά μέσον όρο στο εύρος διακύμανσης των 152 - 182 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την Πολωνία να καταγράφει τη χαμηλότερη (124,36 ευρώ/MWh), χάρη στο χαμηλό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Αντίθετα, στην Ιταλία, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρισμού διατηρήθηκαν στη δεύτερη υψηλότερη θέση, στα 227,13 ευρώ /MWh, αν και με μίωση μείωση 1,05% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στα μέσα Απριλίου.

Ακόμη, Βουλγαρία και Ουγγαρία σημείωσαν μέτρια αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η αντίστοιχη σε Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία παρέμεινε σχετικά σταθερή, ενώ μειώθηκε σε Ρουμανία, Σερβία και Ιταλία λόγω ελαφράς βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην περιοχή ενδιαφέροντος υποχώρησε κατά 5,9% λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς των αιολικών έργων, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας επηρεάστηκε από την επικράτηση σχετικής άπνοιας και κατέγραψε οριακή αύξηση 0,2%. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 0,7% στη συνολική παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που ανήλθε στις 353,76 GWh.

Επιπλέον, η συνολική απόδοση των υδροηλεκτρικών σε ολόκληρη την περιοχή ήταν υψηλότερη κατά 1,14% και ανήλθε σε 3.211,62 GWh, με αξιοσημείωτη αύξηση να καταγράφεται στην Ιταλία κατά 17,1%. Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία απόλαυσαν οριακή αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθε συνολικά σε 32,43 GWh και για τις τρείς χώρες.

Τέλος, ο συνδυασμός της υψηλής αιολικής παραγωγής με τη σταθερή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη συρρίκνωσε την παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμικές μονάδες κατά 2,64%  την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, που ανήλθε σε 6532,66 GWh.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, που αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα και φυσικό αέριο προκειμένου να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή από ΑΠΕ αλλά και την αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, στην Ελλάδα, ο συνδυασμός σχετικά σταθερής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και οριακά αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ, απέφεραν οριακή άνοδο της παραγωγής θερμικής ενέργειας κατά 0,35%, (268,35 GWh).