Η Βιοενέργεια Αποτελεί Σημαντικό Μέρος της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας

Η Βιοενέργεια Αποτελεί Σημαντικό Μέρος της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 6 Μαΐου 2022 - 08:23

Η Ευρώπη αναζητά τρόπους εξόδου από την εξάρτησή της από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο και θέλει να κινηθεί προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τα βασικά εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό. Για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο, η Ευρώπη όμως 

 

σε πρώτη φάση ενισχύει τα υποδομές της για υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αποστέλλεται από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αυστραλία, την Αλγερία ή τη Νιγηρία. Η Ευρώπη σχεδιάζει να εισάγει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG κάθε χρόνο. Αναλυτές εκτιμούν πως δεν υπάρχει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο στον κόσμο για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο που αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ασία συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ζήτησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει παράλληλα να διπλασιάσει την παραγωγή βιομεθανίου πριν από το τέλος του έτους. Όμως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού για ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, ψύξη και μεταφορές. Στην Ευρώπη, η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Paul Bennett, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της IEA Bioenergy τονίζει πως οι τρεις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής ανεξαρτησίας και του μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής βάζουν στο επίκεντρο την βιοενέργεια. Υπογραμμίζει πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε το τεράστιο δυναμικό της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Χρειαζόμαστε μια μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της βιοενέργειας για να συνδυάσουμε την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με το στέλεχος της IEA Bioenergy , «η βιοενέργεια αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό μέρος της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Επιτρέπει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα. Οι τιμές της βιοενέργειας είναι πολύ πιο σταθερές από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Μπορεί να παραχθεί από τοπικούς πόρους και να απορροφήσει τις εποχιακές διακυμάνσεις άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η βιοενέργεια είναι συμβατή με τις τρέχουσες υποδομές, επομένως μπορεί ήδη να χρησιμοποιηθεί τώρα». Προσθέτει πως «το πιο σημαντικό, η βιομάζα μπορεί να αποθηκευτεί, είναι ευέλικτη και μπορεί να παρέχει θερμότητα».