Το τοξικό μίγμα των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων της Fed -η πιο επιθετική απόσυρση ρευστότητας των τελευταίων δεκαετιών- και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας κλονίζει τις διεθνείς αγορές και τροφοδοτεί τους φόβους νέας παγκόσμιας ύφεσης

Τα διεθνή χρηματιστήρια βρέθηκαν και χθες στο κόκκινο, με το sell off της Πέμπτης στη Wall Street να διευρύνεται και να «υπαγορεύει» το βαρύ παγκόσμιο κλίμα και με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά σε θέσεις άμυνας ενώπιον του τριπλού ρίσκου: της αναγκαστικής στροφής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, την ίδια ώρα που αναλυτές και leaders της αγοράς προειδοποιούν για ισχυρή απειλή ύφεσης, ενώ τα lockdowns στην Κίνα επιτείνουν την αβεβαιότητα και την παγκόσμια εφοδιαστική κρίση.

Ρεκόρ 20ετίας

Σ' αυτό το σκηνικό το δολάριο εκτοξεύθηκε σε ρεκόρ 20ετίας, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική έκαναν νέο άλμα, δείχνοντας ως παράλληλη απειλή μια νέα κρίση χρέους, το αυξημένο ρίσκο συμπαρέσυρε σε καθίζηση και τα κρυπτονομίσματα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συντηρεί σταθερά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.

Η Wall Street άνοιξε με νέες απώλειες μετά τη βουτιά της Πέμπτης, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τα σενάρια για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed, ακόμη και κατά 0,75%, τον Ιούνιο. Ο Dow Jones σημείωνε με το άνοιγμα πτώση άνω του 1%, ο Nasdaq έχανε 1,6% μετά την προχθεσινή βουτιά κατά 5%, ενώ ο S&P γράφει αρνητική ιστορία, κλείνοντας το χειρότερο πρώτο τετράμηνο από το 1939.

Στο κόκκινο βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου, ενώ στην Ασία ο Hang Seng έκανε βουτιά 3,8% και η αγορά της Σαγκάης είχε απώλειες άνω του 2%.

Άμεσο φρένο σ' αυτή την εικόνα γενικής υπαναχώρησης δεν διαγράφεται, με το βασικό σενάριο της Bank of America να δείχνει «διατήρηση των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα και περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων».

Τα ομόλογα

Χθες η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,1%, ενώ η πίεση εντάθηκε και στην Ευρώπη. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έπιασε το 3,5%, το γερμανικό ανέβηκε στο 1,1%, ενώ το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε, παροδικά, τις 200 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Την πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κλιμακώνουν οι ενισχυμένοι οιωνοί για εσπευσμένη στροφή και της ΕΚΤ σε υψηλότερα επιτόκια - μια στροφή την οποία ζήτησε χθες και ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.

Το δολάριο έφθασε σε ρεκόρ 20 ετών έναντι καλαθιού νομισμάτων, ωστόσο το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,45%, σε 1,0584 δολ. Η στερλίνα υποχώρησε σε ναδίρ διετίας έναντι του δολαρίου μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας κατά 0,25% την Πέμπτη.

Στα κρυπτονομίσματα η πτώση ήταν οξεία και καθολική. Το bitcoin είχε απώλειες που ξεπέρασαν το 8% και έφθασε στα 36.251,50 δολάρια, σφοδρό ήταν το σφυροκόπημα και για το Ether, ενώ -σύμφωνα με την CoinMarketCap- μέσα στο τελευταίο 24ωρο χάθηκαν από την αγορά κρυπτονομισμάτων αξίες 129 δισ. δολαρίων.

Το πετρέλαιο σημείωσε νέα άνοδο και το απόγευμα η τιμή του μπρεντ βρισκόταν ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")