Σαουδική Αραβία: Σχέδια για Αύξηση της Παραγωγής Αργού Κατά 1 Εκατ. Βαρέλια ως το 2027

Σαουδική Αραβία: Σχέδια για Αύξηση της Παραγωγής Αργού Κατά 1 Εκατ. Βαρέλια ως το 2027
energia.gr
Δευ, 16 Μαΐου 2022 - 14:07

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) και πλέον έως τα τέλη του 2026 ή τις αρχές του 2027, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης

Ειδικότερα, μιλώντας σε μια ενεργειακή διάσκεψη στο Μπαχρέιν, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διατηρήσει την παραγωγή σε επίπεδα άνω των 13 εκατ. bpd εάν υπάρχει ανάγκη για περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.

Ο Σαλμάν είπε επίσης ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή αργού θα ενισχυθούν σύμφωνα με τον στόχο της χώρας. «Δεν έχουμε χρήματα να σπαταλήσουμε κάπου αλλού», είπε ο Σαλμάν, τονίζοντας ότι η παραγωγή μπορεί να φτάσει μεταξύ 13,2 και 13,4 εκατομμύρια bpd. 

Ας σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εμφανίζοντας μείωση κατά 710.000 bpd στα 98,14 εκατομμύρια bpd, καθώς η Ρωσία περιόρισε την παραγωγή της κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd. 

Η έκθεση του IEA ήρθε στον απόηχο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, το τελευταίο πακέτο των οποίων περιλαμβάνει την απαγόρευση του πετρελαίου από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Ωστόσο, η κρίση προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πριν προκύψουν ανησυχίες από γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ανατολική Ευρώπη. 

Έτσι, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που χρειάστηκε να μειώσουν τις προμήθειες τις πρώτες μέρες της πανδημίας το 2020, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επανεκκίνηση της παραγωγής κατά τον προηγούμενο ρυθμό το 2021, όταν η ζήτηση αυξανόταν και οι προμήθειες εξαντλούντο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων και τεχνικών προβλημάτων. Στις ελλιπώς ανεφοδιασμένες αγορές πετρελαίου επικρατεί πλέον ανησυχία για την προσφορά και όχι για τη ζήτηση. 

Από την πλευρά του, ο OPEC συνεχίζει την πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αδυνατεί να επιτύχει τους επίσημους στόχους.