Η επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, ερωτήματα στους κόλπους και του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας των δύο χωρών. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, όμως, βρήκε την ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν και για να μη θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ ζητάει “τα μαλλιά της κεφαλής του” από τη Δύση

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει ανησυχίες, η Φινλανδή πρωθυπουργός, αναφερόμενη σε μία ενδεχόμενη ρωσική επιθετική ενέργεια, ως απάντηση στην επέκταση της Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε: «Αν μάς επιτεθούν θα έχουμε βοήθεια, αν επιτεθούν σε άλλους θα βοηθήσουμε». «Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. Όλες αυτές οι δηλώσεις ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας.

Η Μόσχα, άλλωστε, δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας εχθρική ενέργεια και γι’ αυτό δηλώνει ότι θα αντιδράσει, χωρίς να διευκρινίζει με ποιον τρόπο. Ρωσικά Μίντια, προφανώς όχι εν αγνοία της κυβέρνησης, θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά της σύνορα, δηλαδή στα σύνορα με την Φινλανδία αύριο και βέβαια στα σύνορα με τις Βαλτικές Δημοκρατίες.

Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία επιτρέψουν να εγκατασταθούν στο έδαφός τους νατοϊκές βάσεις. Ας σημειωθεί ότι ενώ η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί την εγκατάσταση στο έδαφός της νατοϊκών βάσεων και πυρηνικών όπλων, η φινλανδική έχει αποφύγει να προβεί σε μία ανάλογη δήλωση με ό,τι σημαίνει αυτό.

Βέτο Ερντογάν

Η επιλογή του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να προκάλεσε σχεδόν ενθουσιασμό και στην Ουάσινγκτον και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μπορεί να προεξοφλήθηκε ότι η ένταξη θα πραγματοποιηθεί με διαδικασία fast track, αλλά όλοι τους φαίνεται να ξέχασαν, ή τουλάχιστον να υποτίμησαν την Άγκυρα. Ενώ αρχικά είχε φανεί ότι η Τουρκία πρόβαλε μία αρχική επιφύλαξη για να αποσπάσει κάποια μικροανταλλάγματα, ήλθε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν να υψώσει πολύ τον πήχη.

(η συνέχεια στο slpress.gr)