Ποιος είναι μεγαλύτερος κερδισμένος, μέχρι στιγμής, από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Οι χαμένοι είναι, βέβαια, πολλοί: Η ίδια η Ουκρανία που δέχθηκε επίθεση – Η Ρωσία που μετράει διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες στα μέτωπα των μαχών και της οικονομίας (λόγω των κυρώσεων) – Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σε πλήθος χωρών, που έχουν δει τιμές σειράς προϊόντων και της ενέργειας να ανεβαίνουν – Οι Ρώσοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων αλλά και όσοι έκαναν μπίζνες με τη Ρωσία…

Υπάρχουν όμως και κερδισμένοι από τον πόλεμο. Η Φίλιπα Νάτολ υποστηρίζει μάλιστα, μέσα από άρθρο που δημοσίευσε στο βρετανικό New Statesman, πως η χώρα που έχει ωφεληθεί μέχρι στιγμής περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Σαουδική Αραβία. Κι αυτό, με αιχμή την κρατική σαουδαραβική πετρελαϊκή Saudi Aramco που παρουσίασε προ ημερών τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει πια και ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση διεθνώς, έχοντας ξεπεράσει την Apple.

Οι τιμές του πετρελαίου, που έχουν ανέβει διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η τάση αποδέσμευσης πολλών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο που τις οδηγεί στις αγκάλες άλλων πετρελαιοεξαγωγών χωρών όπως είναι η Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από New Statesman

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")