Οι Προσδοκίες για Άρση του Λοκντάουν στην Κίνα κι οι Ανησυχίες για την Προσφορά Οδηγούν σε Άνοδο το Πετρέλαιο

Οι Προσδοκίες για Άρση του Λοκντάουν στην Κίνα κι οι Ανησυχίες για την Προσφορά Οδηγούν σε Άνοδο το Πετρέλαιο
energia.gr
Τετ, 18 Μαΐου 2022 - 15:15

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο σήμερα, Τετάρτη, λόγω των προσδοκιών ότι η χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 που προανήγγειλε η Κίνα θα τονώσει τη ζήτηση, ενώ, την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά. Ειδικότερα, το αργό τύπου Brent σημείωσε άνοδο 1,68 σεντς δολαρίων, ή 1,50%, στα 113,61 δολάρια το βαρέλι στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε αύξηση 2,31 σεντς δολαρίων, ή 2,06%, στα 114,71 δολάρια το βαρέλι, αντιστρέφοντας κάποιες απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση

Οι ελπίδες για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown στην Κίνα ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης. Οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε 864 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Σαγκάης να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους, όπως ανέφεραν πηγές την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου η κινεζική πόλη πέτυχε ένα ορόσημο τριών διαδοχικών ημερών χωρίς νέα κρούσματα COVID-19 εκτός των ζωνών καραντίνας.

Η άνοδος των τιμών του αργού αποδίδεται, επίσης, στις αυξανόμενες ανησυχίες για την προσφορά. Η παραγωγή ρωσικού αργού τον Απρίλιο μειώθηκε σχεδόν κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του OPEC+ την Τρίτη, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών συγκρατείται από αναφορές ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και να επιτρέψουν στη Chevron Corp (CVX.N) να διαπραγματευτεί τις άδειες πετρελαίου με τον εθνικό παραγωγό της Βενεζουέλας.

«Αν και αυτό θα επιφέρει μικρή ανακούφιση στην αγορά βραχυπρόθεσμα, θα ήταν ωστόσο ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση ότι περισσότερο πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά στο μέλλον από τις χώρες που σήμερα υφίστανται κυρώσεις», δήλωσε η αναλύτρια της Commerzbank Barbara Lambrecht. Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει την Ουγγαρία να άρει το βέτο της για ένα προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προσθέτει πίεση στις τιμές, αν και ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν συμφωνία για σταδιακή απαγόρευση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πώς η Ευρώπη μπορεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

«Εν τω μεταξύ, η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα λάβει τα στοιχεία της από τη σημερινή ενημέρωση της ΕΙΑ σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock.

Τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να καταπνίξει τον πληθωρισμό που, όπως είπε, απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας.