Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής πλέον, η Saudi Aramco βλέπει τις συνθήκες απόλυτα ώριμες για μία αρχική δημόσια εγγραφή του τμήματος εμπορίας πετρελαίου.

Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ σχεδιασμός γίνεται εν μέσω της ανοδικής έκρηξης των τιμών ενέργειας, με την προοπτική να αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ήδη, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε επαφή με τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co και Morgan Stanley, με στόχο την πιθανή αρχική δημόσια εγγραφή του τμήματος Aramco Trading Co., σύμφωνα με πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν είναι τίποτε σίγουρο

Η IPO του συγκεκριμένου τμήματος υπολογίζεται σε άνω των 30 δισ. δολαρίων.

«Πολύτιμη» εταιρεία

Η Aramco, η οποία πρόσφατα κέρδισε τον τίτλο της πιο «πολύτιμης» εταιρείας του πλανήτη, υποσκελίζοντας σε κεφαλαιοποίηση την Apple, σκοπεύει να πωλήσει ένα μερίδιο 30% του συγκεκριμένου τμήματος. Toν Ιανουάριο, η νοτιοκορεατική LG Energy Solution είχε αντλήσει περί τα 10,8 δισ. δολάρια από την IPO που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο.

Αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι της Μέσης Ανατολής έσπευσαν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών πετρελαίου για να εισαγάγουν ενεργητικό τους στο χρηματιστήριο, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Πριν από έναν μήνα, το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η Aramco εξετάζει και το ενδεχόμενο να εισαγάγει στο χρηματιστήριο και την εταιρεία της στον χώρο διύλισης Luberef. Επίσης, τον Φεβρουάριο πηγές είχαν αποκαλύψει ότι η Aramco είχε αρχίσει συζητήσεις και για νέα δημόσια εγγραφή της προκειμένου να αντλήσει ξανά νέα κεφάλαια, μετά την επιτυχημένη IPO της πριν από δύο έτη.

Η Aramco διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και εννέα από τις δέκα κορυφαίες μετοχές του δείκτη S&P 500 φέτος προέρχονται από τον χώρο του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κλάδος της ενέργειας έχει διπλασιάσει το μερίδιό του στον δείκτη από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ οι παραγωγοί από σχιστολιθικά κοιτάσματα και οι εταιρείες διύλισης έχουν τον πρώτο λόγο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")