Λ. Οίκος: Η Κίνα Δεν Παραβιάζει τις Κυρώσεις Αν Αγοράσει Ρωσικό Πετρέλαιο για να Καλύψει Στρατηγικά Αποθέματα

Λ. Οίκος: Η Κίνα Δεν Παραβιάζει τις Κυρώσεις Αν Αγοράσει Ρωσικό Πετρέλαιο για να Καλύψει Στρατηγικά Αποθέματα
energia.gr
Παρ, 20 Μαΐου 2022 - 08:10

Πιθανή προσπάθεια της Κίνας να καλύψει τα στρατηγικά της αποθέματα σε πετρέλαιο, αγοράζοντας ποσότητες από τη Ρωσία δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επί του προεδρικού αεροσκάφους χθες Πέμπτη. Ηδη χθες, το Bloomberg News μετέδωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται

σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων αργού για την πλήρωση των κινεζικών στρατηγικών αποθεμάτων. Οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη από εταιρείες πετρελαίου, ανέφερε ένα από τα άτομα που επικαλείται το πρακτορείο.

Η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει ανοδική πορεία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει καθώς οι αγοραστές απομακρύνονται για να αποφύγουν να βλάψουν τη φήμη τους ή να τους επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Πεκίνο να αναπληρώσει φθηνά τα τεράστια στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή ξαφνικών διαταραχών.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους όγκους ή τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συναφθεί τελικά συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg.