Αφγανιστάν: Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν Δίνουν Ρεύμα, αλλά Δεν Μπορούν να Πληρωθούν από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν Δίνουν Ρεύμα, αλλά Δεν Μπορούν να Πληρωθούν από τους Ταλιμπάν
energia.gr
Παρ, 20 Μαΐου 2022 - 13:43

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πλήττουν και τις τσέπες των γειτόνων τους στην Κεντρική Ασία. Το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν δεν μπορούν να ανακτήσουν χρέη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στο Αφγανιστάν, επειδή η Καμπούλ δεν μπορεί να μεταφέρει τα μετρητά, ανέφερε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων TOLOnews στις 18 Μαΐου.

 

«Θέλουμε να πληρώσουμε, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στις τράπεζες», είπε ο Αχτάρ Μοχάμαντ Νουσράτ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων.

Το Αφγανιστάν εισάγει πάνω από το 80% της ηλεκτρικής του ενέργειας, με ετήσιο κόστος περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR), έναν φύλακα που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το Ουζμπεκιστάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, περίπου το ήμισυ της εισαγόμενης ενέργειας του Αφγανιστάν προέρχεται από το Ουζμπεκιστάν και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης από το Τατζικιστάν.

Και οι δύο έχουν μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογραφεί πριν έρθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, οι οποίες αναπροσαρμόζονται ετησίως.

Το Ουζμπεκιστάν έχει συνάψει σύμβαση να προμηθεύσει το Αφγανιστάν με 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύματος φέτος για 100 εκατομμύρια δολάρια. Το Τατζικιστάν έχει δεσμευτεί να παρέχει 1,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για 69 εκατομμύρια δολάρια.

Το πότε ή εάν θα πάρουν αυτά τα χρήματα είναι εικασία του καθενός.

Ούτε το Ουζμπεκιστάν, που έχει εγκάρδιες σχέσεις με τους Ταλιμπάν, ούτε το Τατζικιστάν, που δεν έχει, έχουν σβήσει τα φώτα για τα απλήρωτα χρέη, ευτυχώς για τους γείτονές τους στα σύνορα.

Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την Κεντρική Ασία κινδυνεύει να αφήσει στο σκοτάδι πάνω από 10 εκατομμύρια Αφγανούς, προειδοποίησε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ή το UNDP.