Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα», εφόσον παραστεί ανάγκη, θα διακόπτεται ανά χρονικά διαστήματα εντός των εργάσιμων ημερών η παροχή φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Στόχος είναι, να μην μείνουν χωρίς ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, ξενοδοχεία και φυσικά κρίσιμες δημόσιες υποδομές όπως τα νοσοκομεία. Έτσι, οι κυλιόμενες διακοπές θα γίνονται στην ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία και σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης που δεν σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα διανομής βασικών ειδών ανάγκης (π.χ. τρόφιμα).
Τα φορτία ρεύματος που θα εξοικονομούνται θα διανέμονται σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, ώστε να είναι επαρκής και αδιάλειπτη η ηλεκτροδότηση σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών. Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει πέσει επίσης και η επιστροφή της τηλεργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και οι συστάσεις για τον περιορισμό των οδικών μετακινήσεων με ΙΧ.
Επίσης η Ελλάδα προχωρεί και σε δράσεις που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε προληπτικό επίπεδο. Θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φώτων και ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.
Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.
Πέραν αυτών, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και μέτρα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, και όπως αποφασίστηκε, θα ενοικιαστεί για 12 μήνες πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη για τη λειτουργία περισσότερων ωρών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο.