Στον «θρόνο» της επέστρεψε στα μέσα Μαΐου η Saudi Aramco, παίρνοντας και πάλι τα ηνία στην κούρσα των πιο πλούσιων εταιρειών στον κόσμο. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 2,43 τρισ. δολάρια, ανακτώντας την «πρωτοκαθεδρία» στον επιχειρηματικό στίβο. Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό που πλησιάζει κατά πολύ το ΑΕΠ της Γαλλίας, το οποίο για το 2021 διαμορφώθηκε

στα επίπεδα των 2,6 τρισ. δολαρίων. Η Γαλλία έχει το έβδομο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία και Ινδία, ενώ μετά τη Γαλλία ακολουθεί η Ιταλία με ΑΕΠ 1,9 τρισ. δολάρια. Μπορεί η κεφαλαιοποίηση - ή χρηματιστηριακή αξία - που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αξίας της τιμής της μετοχής κάθε εισηγμένης με τον αριθμό των μετοχών της να αποτελεί περισσότερο λογιστική ένδειξη, αλλά και πάλι οι αριθμοί ζαλίζουν.

Μάλιστα τώρα η Aramco εξετάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για να εισαγάγει στο χρηματιστήριο τον επενδυτικό της βραχίονα Aramco Trading, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Αυτό θα μπορούσε να αποτιμήσει την Aramco Trading, σε αξία ακόμη και 30 δισ. δολ. δολαρίων, σε μια από τις μεγαλύτερες IPO για το 2022.

Η εταιρεία με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο ήταν στα μέσα Μαΐου η Apple, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 2,4 τρισ. δολάρια, αλλά τα χρηματιστηριακά μεγέθη των δύο εταιρειών ουσιαστικά είναι διαφορετικά. Κι αυτό επειδή η Aramco είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το Tadawul, και όχι στη Γουόλ Στριτ ή στην Ευρώπη. Στην Αμερική και την ΕΕ οι αγορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - και μέχρι πριν από την έναρξη του πολέμου - είχαν κάνει μεγάλο ράλι.

Επίσης στη δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2019 για είσοδό της στο Χρηματιστήριο ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι με μεγάλη διαφορά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχει το 94% των μετοχών. Επιπλέον μερίδιο ύψους 4% διαχειρίζεται απευθείας το εθνικό κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας.

Η Apple είχε ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση, αλλά η πτώση των τεχνολογικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες συμπαρέσυρε τη χρηματιστηριακή της αξία.

ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Η νέα χρηματιστηριακή άνοδος της Aramco αποδίδεται στην πολύ θετική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα κέρδη της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 39,5 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για κέρδη ρεκόρ που ξεπέρασαν τις ήδη θετικές προβλέψεις των αναλυτών.

Από το ράλι του πετρελαίου ευνοήθηκαν και όλες οι υπόλοιπες πετρελαϊκές, όπως οι ΒΡ, Shell, Total, ExxonMobil και άλλες, οι οποίες ανακοίνωσαν πολύ υψηλά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Με τον «μαύρο χρυσό» να εξακολουθεί να καλπάζει και τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας να συνεχίζεται, οι πετρελαϊκές βρίσκονται σε προνομιακή θέση για ισχυρά κέρδη και το δεύτερο τρίμηνο.

Σε αντίθεση με καταναλωτές και επιχειρήσεις που αναγκάζονται πλέον να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράσουν αμόλυβδη ή ντίζελ κίνησης. Ράλι έχουν κάνει και οι τιμές του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα ύψη και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αργό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά (brent) έφτασε σε υψηλά επίπεδα 14 ετών τον Μάρτιο πιάνοντας τα επίπεδα των 135 δολ. το βαρέλι. Τώρα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 105 δολαρίων που είναι πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο επικεφαλής του σαουδαραβικού γίγαντα Αμίν Νάσερ ανέφερε ότι η Aramco θα συνεχίσει να επενδύει μακροπρόθεσμα στη διεύρυνση της παραγωγικής της ικανότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και ενέργεια, ενώ σκοπεύει να επιβραβεύσει και τους μετόχους της αυξάνοντας περαιτέρω το μέρισμα. Για το δεύτερο τρίμηνο θα μοιραστούν στους μετόχους άλλα 18,8 δισ. δολάρια.

*(Από ΤΑ ΝΕΑ)