Η Venture Global LNG ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια από τις μεγαλύτερες νέες μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην ακτή της Λουιζιάνα, το πρώτο τέτοιο έργο που εγκρίνεται από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια... βιασύνη για εξασφάλιση περισσότερων αμερικανικών ενεργειακών προμηθειών για μια τεταμένη παγκόσμια αγορά.

Τα 13,2 δισ. δολάρια σε κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν για την ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει έναν αγωγό, σηματοδότησαν επίσης τη μεγαλύτερη συναλλαγή χρηματοδότησης έργων στον κόσμο το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Venture Global. Όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι FT, η επένδυση αυτή είναι ένα σημάδι της ανανεωμένης όρεξης των επενδυτών για έργα ορυκτών καυσίμων εν μέσω φόβων για ελλείψεις εφοδιασμού και αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες.

Το έργο Plaquemines θα παρέχει περισσότερους από 13 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου το 15% της συνολικής εξαγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ. Μια δεύτερη φάση θα μπορούσε να ανεβάσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου σε 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Το LNG είναι μια εξαιρετικά ψυχρή μορφή φυσικού αερίου που μπορεί να φορτωθεί σε πλοία για εξαγωγή παγκοσμίως.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια συμφωνία τον Μάρτιο για την αύξηση των προμηθειών LNG στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια - μέρος μιας προσπάθειας του Λευκού Οίκου να βοηθήσει την Ευρώπη να άρει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εξαγωγείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Cheniere Energy, της μεγαλύτερης της χώρας, λειτουργούν σταθερά εργοστάσια για να αυξήσουν τις προμήθειες στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες.

Ο Mike Sabel, διευθύνων σύμβουλος της Venture Global, είπε ότι το νέο εργοστάσιο στο Plaquemines θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη θέση σε λειτουργία φορτίων το 2024. Το εργοστάσιο ήταν «μυστικά υπό κατασκευή» από τον Αύγουστο του 2021, είπε στους Financial Times.

Η εταιρεία είναι γνωστή για τις γρήγορες μεθόδους κατασκευής της και πρόσφατα έφερε σε λειτουργία το πρώτο της έργο εξαγωγής LNG στο Calcasieu Pass, επίσης στη Λουιζιάνα, μετά την τελική απόφαση να το κατασκευάσει το 2019.

Ο Sabel τόνισε ότι σχεδόν και τα 15 φορτία που είχαν εγκαταλείψει το Calcasieu Pass φέτος είχαν αποσταλεί στην Ευρώπη, με ακόμη και Ασιάτες αγοραστές του LNG να εκτρέπουν τις αποστολές του LNG προς την ΕΕ εν μέσω μιας ολοένα μεγαλύτερης κρίσης εφοδιασμού που προκλήθηκε από τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Venture Global εργάζεται επίσης για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια δεύτερη φάση επέκτασης στο Calcasieu Pass, με φιλοδοξία να αυξήσει τη συνολική παραγωγή από τα εργοστάσιά της σε 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως.*

Η Sabel είπε ότι το επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα της Venture Global για την κατασκευή νέων εργοστασίων την έκανε «παγκόσμια κομβική εταιρεία» καθώς η ΕΕ ενεργεί για την εύρεση νέων πηγών ενέργειας. Η κατάργηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την αγορά ήταν μια «μαζική εξάρθρωση που πρέπει να καλύψουν οι ΗΠΑ», είπε.

«Διαφορετικά, θα δείτε υψηλότερη τιμή LNG παγκοσμίως και θα έχετε τεράστια επέκταση των εργοστασίων άνθρακα που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Sabel.

Τα νέα Plaquemines ήρθαν καθώς η Sempra Infrastructure, άλλη εταιρεία ανάπτυξης του Gulf Coast, υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση 2,25 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως στη γερμανική RWE. Η συμφωνία φέρνει τη Sempra ένα βήμα πιο κοντά στην οριστικοποίηση της απόφασής της να αναπτύξει ένα άλλο εργοστάσιο LNG στο Port Arthur, στην ακτή του Κόλπου του Τέξας - ένα από τα πολλά εργοστάσια με ρυθμιστικές εγκρίσεις που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει χρηματοδότηση υπό ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι αναλυτές είπαν ότι η επέκταση της Cheniere των εγκαταστάσεων LNG στο Corpus Christi, Τέξας, είναι πιθανό να είναι το επόμενο έργο που θα πάρει το πράσινο φως, αλλά πρόσθεσαν ότι παρά το πράσινο φως των Plaquemines και άλλες προκαταρκτικές συμφωνίες, η εξασφάλιση συγκεκριμένων μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς παρέμεινε εμπόδιο. για άλλους προγραμματιστές στις ΗΠΑ.

«Οι Ασιάτες πελάτες θέλουν μακροπρόθεσμη προμήθεια LNG, αλλά με την Ευρώπη είναι λιγότερο απλό γιατί αναζητούν παροχή φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον, αλλά τελικά θέλουν να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο σε μια καθαρότερη πηγή καυσίμου», δήλωσε ο Jason Gabelman, αναλυτής στην Cowen.

Η Venture Global είπε ότι η Plaquemines είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, συμπεριλαμβανομένης της εξουσιοδότησης από ομοσπονδιακούς φορείς, και είχε εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια πωλήσεων και αγορών που κάλυπταν το 80 τοις εκατό της παραγωγής του έργου.

Οι πελάτες για το LNG από την Plaquemines περιλαμβάνουν αγοραστές στην Πολωνία και την Κίνα, καθώς και τη Shell, την EDF και την ExxonMobil.