Μυστικό Ταξίδι Αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Ριάντ Εν Όψει της Επίσκεψης Μπάιντεν με «Φόντο» τις Τιμές Πετρελαίου

Μυστικό Ταξίδι Αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Ριάντ Εν Όψει της Επίσκεψης Μπάιντεν με «Φόντο» τις Τιμές Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 30 Μαΐου 2022 - 16:46

Δύο κορυφαίοι σύμβουλοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα μυστική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ και Αιγύπτου, για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ

Την είδηση μετέδωσε την προηγούμενη Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ενώ η Ουάσιγκτον εμφανίζεται προβληματισμένη από τη στάση του Ριάντ στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα αλλά και τη συμπόρευση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στο θέμα της στήριξης των τιμών του αργού στο πλαίσιο του OPEC+ .

Ειδικότερα, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Άμος Χόχσταϊν έφτασαν στη Σαουδική Αραβία την περασμένηΤρίτη για συναντήσεις με ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους, ανέφεραν οι πηγές του Axios. Η είδηση του μυστικού αυτού ταξισιού έρχεται εν όψει της επίσκεψης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί και το σαουδαραβικό βασίλειο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο. Ο Μπάιντεν είχε επανειλημμένα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και τους παραγωγούς του OPEC+ να αυξήσουν τη συλλογική παραγωγή της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ώστε να υπάρξει πρόσθετη προσφορά στην αγορά και χαμηλότερες τιμές αργού. Ωστόσο, ο όμιλος δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά τα αιτήματα και συμφώνησε να τηρήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα συγκρατημένης και σταδιακής αύξησης στην παραγωγή του.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τη Σαουδική Αραβία για αυξημένη παραγωγή ώστε να πέσουν οι τιμές της βενζίνης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο αλλά και να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.