Διέξοδο μέσω Ισραήλ και Αιγύπτου αναζητά η Ευρώπη μπροστά στην απειλή μακράς ενεργειακής ομηρίας λόγω του παρατεινόμενου πολέμου στην Ουκρανία και εν όψει ενός σκληρού, οικονομικά και κοινωνικά, χειμώνα

Το νέο σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία περιλαμβάνει, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, συμφωνία εισαγωγών ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου. Το project, το οποίο τελεί ήδη υπό επεξεργασία στις Βρυξέλλες, προβλέπει ότι το ισραηλινό αέριο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε εργοστάσια επεξεργασίας της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η μετατροπή σε LNG θα γίνεται στα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Έντκου και στην Νταμιέτα - προοπτική που θεωρείται πιο βιώσιμη επιλογή για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη έναντι της δημιουργίας νέων αγωγών που η κατασκευή τους είναι πολύ πιο κοστοβόρα και θα απαιτούσε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Εάν το deal κλείσει, το Ισραήλ θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους του πολέμου, καθώς αφενός θα ανοίξει μια νέα αγορά ενεργειακών εξαγωγών και αφετέρου θα πουλά το φυσικό του αέριο στην Ε.Ε. σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που χρεώνει τόσο εγχώρια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εμπλοκή της Αιγύπτου στη συμφωνία είναι κρίσιμη, καθώς μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή αερίου του Ισραήλ ήταν δεσμευμένη στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τον λόγο αυτό, άλλωστε, είχε επικαλεστεί στην έναρξη του ουκρανικού πολέμου και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ για να αιτιολογήσει την -τότε- αδυναμία της χώρας της να στείλει μεγάλες ποσότητες αερίου στην Ευρώπη.

Η στροφή της Ε.Ε. στο Ισραήλ έρχεται την ώρα που η έκρηξη του ενεργειακού κόστους πιέζει ασφυκτικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις οδηγεί σε αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης και ανακούφισης των καταναλωτών.

Η Βρετανία

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης ανακοίνωσε χθες η Βρετανία παράλληλα με την επιβολή έκτακτης φορολογίας 25% στα υπερκέρδη των ενεργειακών παρόχων.

Από την έκτακτη αυτή φορολόγηση αναμένεται να συγκεντρωθεί ποσό περίπου 5 δισ. στερλινών το οποίο θα χρηματοδοτήσει επιπλέον επιδόματα και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

«Γνωρίζουμε πως τα νοικοκυριά πλήττονται βαριά» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει «εκπληκτικά κέρδη» και πρέπει να επωμιστεί μέρος του τιμήματος της κρίσης. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη φορολογία είναι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της BP και της Shell.

Ship-to-ship

Τη στιγμή, πάντως, που η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως διεξόδους από την ενεργειακή κρίση, η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία για να διασφαλίσει και να αυξήσει τα ενεργειακά της κέρδη. Ο πιο ασφαλής δρόμος, δε, για τη Μόσχα παραμένει πάντα η Κίνα, όπου σύμφωνα με το Bloomberg αναπτύσσεται μια νέα, ασυνήθιστη μέθοδος logistics για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου. Πρόκειται για τη μέθοδο ship-to-ship, ήτοι τη φόρτωση ρωσικού πετρελαίου σε μικρότερα δεξαμενόπλοια από το λιμάνι του Κόζμινο και, στη συνέχεια, τη μεταφόρτωσή του εν πλω σε μεγαλύτερα τάνκερ στα ανοιχτά της Νοτίου Κορέας.

Η μέθοδος ship-to-ship βοηθά τη Μόσχα να υπερβεί την απροθυμία πολλών ναυτιλιακών εταιρειών να ναυλώσουν τα μεγάλα δεξαμενόπλοιά τους για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, καθώς, πρακτικά, αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες του περιορισμένου διαθέσιμου στόλου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")