Το υψηλό μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η χωρητικότητα του δικτύου μεταφοράς και η αρνητική αντίληψη του πληθυσμού είναι οι κύριοι λόγοι για την αργή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σλοβακία που εντοπίζονται στην εξαντλητική ανάλυση που δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Σλοβακίας ήταν 17,4% το 2020. Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχει δυνατότητα να φθάσει το 23-24% μέχρι το 2030. Ένα τέτοιο μερίδιο είναι, ωστόσο, χαμηλό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στη Σλοβακία να θέσει εθνικό στόχο 24% ακόμη και πριν από την Πράσινη Συμφωνία. Οι χαμηλές φιλοδοξίες και το χαμηλό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα συνολικά αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής από την Επιτροπή.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τεχνολογικά συγκεντρωμένη και το πρόσθετο δυναμικό περιορίζεται από διάφορους παράγοντες. Αιτία του χαμηλού μεριδίου είναι η πυρηνική ενέργεια της Σλοβακίας, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι, ανεξάρτητα από την πυρηνική ενέργεια, ο τομέας με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν στην ανάπτυξη της βιομάζας και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν τα δικά τους προβλήματα, όπως η αποψίλωση των δασών ή οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι η αρνητική αντίληψη του πληθυσμού απέναντι σε ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία. Οι έρευνες που διεξήχθησαν από το Ευρωβαρόμετρο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την Greenpeace δείχνουν ότι η κλιματική κρίση απασχολεί πολλούς Σλοβάκους και ότι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν ακόμη και τη συμπεριφορά τους.

euractiv.gr