Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών βενζίνης, η Ουάσιγκτον σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, προκειμένου οι δύο κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί να διοχετεύσουν περισσότερο αργό στη διεθνή αγορά

Η ιταλική πετρελαϊκή Eni και η ισπανική Repsol αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν από τον επόμενο κιόλας μήνα πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη, ώστε να αναπληρώσουν το ρωσικό αργό, μετά το εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε πρόσφατα η Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγές. Παρότι η ποσότητα του πετρελαίου που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη δεν θα είναι μεγάλη και ο αντίκτυπος στις τιμές συγκρατημένος, το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον θεωρείται συμβολική κίνηση στήριξης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, μετά από δύο χρόνια άσκησης πιέσεων.

Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στις δύο εταιρείες επειδή έχουν ήδη κοινοπραξίες με την κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας, την PDVSA, ενώ στη σειρά περιμένουν ανάλογη έγκριση η Chevron, μία γαλλική και μία ινδική. Οι πηγές ανέφεραν ότι η αγορά του πετρελαίου της Βενεζουέλας θα γίνεται μέσω ανταλλαγής χρέους και για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η PDVSA δεν θα ωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις της στην Κίνα, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Βενεζουέλας. Με την κίνηση αυτή, οι ΗΠΑ όχι μόνο θα συμβάλουν στο να περιορίσει η Ευρώπη την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα αναδιαμορφώσουν και τις εξαγωγές της Βενεζουέλας προς την Κίνα, περιορίζοντας την προσφορά. Μοναδική προϋπόθεση, σύμφωνα με τις πηγές, το πετρέλαιο να πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να πωληθεί σε άλλη αγορά.

Λίγο νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος της Vitol ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιτρέψουν τη ροή μεγαλύτερης ποσότητας ιρανικού αργού στις διεθνείς αγορές, ακόμη και χωρίς ανανέωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά. Παρότι μία νέα συμφωνία θα περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ταυτόχρονα θα χαλάρωνε τις αμερικανικές κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν στάσιμες από τον Μάρτιο, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν φαίνεται να βάζει την ανάγκη μείωσης των τιμών βενζίνης πάνω από τα οφέλη των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης ιρανικών τάνκερ. Πρόκειται για σαφή αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής πολιτικής, εν όψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο, την ώρα που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την αύξηση της παραγωγής αλλά και η χρήση των ιδίων στρατηγικών αποθεμάτων τους δεν αλλάζει «τους όρους του παιχνιδιού» στην αγορά πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου της Ευρώπης να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια πετρελαίου και ντίζελ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")