Η αιολική ενέργεια παρείχε το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τον Μάιο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την Wind Energy Ireland. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ισχύς που παρήχθη ποτέ από τον άνεμο τον Μάιο και κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 ο άνεμος παρείχε το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, δήλωσε ο εμπορικός όμιλος.

 

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων της Wind Energy Ireland βασίζονται στα δεδομένα SCADA της EirGrid που συγκεντρώθηκαν από τη MullanGrid και σε δεδομένα αγοράς που παρέχονται από την ElectroRoute.

Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά στα 143,27 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι αυτή ήταν πιθανώς μια προσωρινή πτώση λόγω ενός συνδυασμού υπερπροσφοράς φυσικού αερίου στη Βρετανία, χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτηση και καλύτερης απόδοσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Energy Ireland Noel Cunniffe (φωτογραφία) δήλωσε: «Τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα έχουν παραδώσει τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και βοηθώντας τους Ιρλανδούς καταναλωτές από την εξάρτησή μας από το ακριβό εισαγόμενο αέριο.

«Αναμένουμε να δούμε νέα αιολικά πάρκα συνδεδεμένα πριν από το τέλος του 2022 και με τα ηλιακά πάρκα να συνδέονται στο δίκτυο για πρώτη φορά φέτος, οι δύο τεχνολογίες θα μπορούν όλο και περισσότερο να συνεργάζονται για να απομακρύνουν τα ορυκτά καύσιμα από το ιρλανδικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.