Ο ενεργειακός τομέας είναι «η μεγαλύτερη αδυναμία που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στο Παρίσι την Τρίτη

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ο Κόστα δήλωσε ότι συζήτησε για την ειρήνη, τη διατροφική ασφάλεια, την ενεργειακή μετάβαση και την άμυνα.

«Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Ευρώπης, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της ειρήνης, την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις κρίσεις επισιτιστικής ασφάλειας και να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες. Αλλά και να απαντήσουμε σε αυτό που έδειξε αυτή η κρίση, ότι δηλαδή η μεγαλύτερη ευπάθεια της Ευρώπης βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα», τόνισε.

Πριν από το γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κόστα δήλωσε ότι υπολογίζει στην «ορμή» του Γάλλου προέδρου για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης, δηλαδή την ενεργειακή ανεξαρτησία και την άμυνα.

«Εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με την ορμή του Μακρόν, είναι σίγουρα ένα καλό σημείο για να δούμε το μέλλον της Ευρώπης, τι πρέπει να αλλάξουμε για να έχουμε μια Ευρώπη που θα είναι όλο και πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο χωρίς αποκλεισμούς και πιο ικανή να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

Ο Κόστα βρίσκεται στο Παρίσι για να εγκαινιάσει τρεις εκθέσεις πορτογαλικής τέχνης σε μεγάλα γαλλικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Λούβρου, και θα γίνει δεκτός για γεύμα εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Προεξοφλώντας τη συζήτηση στο τραπέζι του γεύματος, ο Αντόνιο Κόστα υπερασπίστηκε την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης για την «ανάκτηση» της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας στον τομέα αυτό. Ο Μακρόν έδειξε επίσης ανοιχτός σε μια συνεννόηση στο θέμα αυτό.

«Ας μιλήσουμε για την Ουκρανία, για τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία και να κάνουμε τα πάντα για να τερματιστεί η σύγκρουση. Ας μιλήσουμε για την επισιτιστική ασφάλεια. Εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της Ευρώπης και θα μιλήσουμε για το θέμα της ενέργειας και της άμυνας», δήλωσε ο Μακρόν.

Μετά από μια απαιτητική ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που οδήγησε τους δύο ηγέτες να συναντηθούν μόλις την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος αστειεύτηκε ότι αυτός και ο Κόστα δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Αφρική θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος.

«Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα για τις δύο χώρες μας είναι η Αφρική. Η χώρα σας είναι πολύ αφοσιωμένη και ένας σταθερός, αποτελεσματικός εταίρος και η ενισχυμένη εταιρική μας σχέση είναι ένα ακόμη σημείο δέσμευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία αυτή για να επιβεβαιώσει την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Λισαβόνα.

Στο πλαίσιο της φετινής Σταυροφορίας Γαλλίας-Πορτογαλίας, ο Κόστα θα εγκαινιάσει σήμερα στο Παρίσι τρεις εκθέσεις που σχετίζονται με την Πορτογαλία: «Η χρυσή εποχή της πορτογαλικής αναγέννησης» στο Λούβρο, «Τα υπόλοιπα είναι σκιά» στο Κέντρο Πομπιντού και «Ο Γκουλμπενκιάν για τον εαυτό του» στο Hotel de la Marine.

(από euractiv.gr)