Το Κυνήγι της Ιταλίας για Καύσιμα Εγκυμονεί Κινδύνους «Μη Αναστρέψιμης Αύξησης της Θερμοκρασίας»

Το Κυνήγι της Ιταλίας για Καύσιμα Εγκυμονεί Κινδύνους «Μη Αναστρέψιμης Αύξησης της Θερμοκρασίας»
energia.gr
Πεμ, 9 Ιουνίου 2022 - 13:50

Σε έκθεση του Climate Action Tracker (CAT) επισημαίνεται ότι «οι νέες σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ – ιδίως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία – θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την ΕΕ με σχεδόν 25% περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι πριν». Σε συνδυασμό με την παγκόσμια βιασύνη προς το φυσικό αέριο, αυτό θα κινδύνευε να «εγκλωβίσει τον κόσμο σε μη αναστρέψιμη αύξηση της θερμοκρασίας».

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (8 Ιουνίου), απαριθμεί «τα Do’s και Don’ts της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης» σύμφωνα με την CAT, μια ανεξάρτητη επιστημονική ανάλυση που παρακολουθεί την πρόοδο προς τον στόχο της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C.

Προειδοποιεί ότι «οι κυβερνητικές απαντήσεις αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ενεργειακού εφοδιασμού και θέτουν σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για τον μετριασμό του κλίματος».

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιταλικές λύσεις που αποκλίνουν από τους κλιματικούς στόχους. Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ενεργειακού εφοδιασμού με την «επέκταση των υποδομών εισαγωγής ορυκτών καυσίμων» και την αύξηση της «εγχώριας παραγωγής ορυκτών καυσίμων».

Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοιμάζει επίσης το έδαφος για μακροπρόθεσμες στρατηγικές στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ένα παράδειγμα είναι το έργο «Κοιλάδα υδρογόνου», που περιλαμβάνεται στα μνημόνια των κορυφαίων έργων του NRRP που υπογράφηκαν στο Palazzo Chigi την Τετάρτη (8 Ιουνίου).

Στόχος του είναι η δημιουργία πράσινων εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές περιοχές στις περιφέρειες Πιεμόντε, Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, Ούμπρια, Μπαζιλικάτα και Απουλία.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι ανακοίνωσε ότι το έργο θέτει την Ιταλία «σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε έναν στρατηγικό τομέα για το μέλλον». Πρόσθεσε ότι οι περιοχές θα πρέπει «να παράγουν λιγότερο από 3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο φυσικού αερίου» και «να φτάσουν το 2026 από 1 έως 5 μεγαβάτ συνολικής ισχύος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, αυτό και άλλα έργα NRPP θα «φέρουν την Ιταλία πιο κοντά στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους και θα τονώσουν την ανάπτυξη».

euractiv.gr