Η Κατάλληλη Ώρα…

Κάτι δεν πάει καλά στις (συνήθως) βροχερές και συννεφιασμένες Βρυξέλλες. Η ΕΕ αφού πυροβόλησε τα πόδια της με την πράσινη μετάβαση και την απόλυτη εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια (ρωσικό αέριο), αφού έκλεισε λιγνίτες, πυρηνικά εργοστάσια και απαγόρευσε (αποθάρρυνε) έρευνες για υδρογονάνθρακες όχι μόνο στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και …παντού, μυαλό δεν έβαλε. Σε ένα κόσμο αλληλο-εξαρτήσεων, κυρίως ενεργειακών αλλά και εμπορικών τα βρήκε όλα …μπροστά της με την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκεί κατάλαβε (;) ότι όποιος έχει τα μέσα έχει και τη δύναμή και άρχισε να αντιδρά, αλλά δυστυχώς σπασμωδικά. Το ίδιο λοιπόν πάει να κάνει τώρα και με την αντικατάσταση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αποκλειστικά με ηλεκτρικά. Το φρένο στην πώλησή τους από το 2035 (ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης είναι σε εντελώς άλλη ταχύτητα) αυτό δείχνει. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη λίγο πιο μακριά από τα καθαρούς flat δρόμους πέριξ του Ευρωκοινοβουλίου. Με τις υποδομές σε νηπιακή κατάσταση ειδικά στην ανατολική Ευρώπη και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων στις περισσότερες περιοχές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όλη αυτή η σπουδή για πράσινη μετάβαση έτσι χωρίς σχέδιο μοιάζει ακατανόητη.

energia.gr
Παρ, 10 Ιουνίου 2022 - 12:09

Αυτό δείχνει άλλωστε και η σφοδρή αντίδραση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την de facto απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξη,  δαπανηρή και αντίκειται στην αγορά και τους πολίτες.

Την ίδια ώρα και ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτήρισε την απόφαση ως «τρέλα», αποκαλώντας την και «δώρο στην Κίνα, μια καταστροφή για εκατομμύρια Ιταλούς και Ευρωπαίους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα μεταξωτά (πράσινα) οράματα θέλουν και επιδέξιες λύσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν διαθέτει, ειδικά τώρα που ένας πόλεμος στα σπλάχνα της, πιέζει τις οικονομίες με απρόβλεπτες τις εξελίξεις για το μέλλον.