Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ινδία έφτασαν το ρεκόρ των $14,5 δισ.,  το περασμένο οικονομικό έτος (2021-22), σημειώνοντας αύξηση 125% σε σύγκριση με το 2020-21 και 72% σε σχέση με το 2019-20 πριν από την πανδημία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του IEEFA. «Η αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ οφείλεται στην αναζωογόνηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από λόγω

 σταδιακής κατάργησης των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 και στις δεσμεύσεις των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μηδενικές εκπομπές ρύπων και για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα», λέει ο συγγραφέας της έκθεσης Vibhuti Garg, Energy Economist. και επικεφαλής της Ινδίας, IEEFA.

«Μετά από πτώση κατά 24% από $ 8,4 δισ., το 2019-20 σε $ 6,4 δισ., το 2020-21 όταν η πανδημία περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επανήλθαν δυναμικά».

Η έκθεση επισημαίνει τις βασικές επενδυτικές συμφωνίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2021-22. Διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων διέρρευσε μέσω εξαγορών, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 42% της συνολικής επένδυσης το 2021-22. Οι περισσότερες από τις άλλες μεγάλες συμφωνίες συσκευάστηκαν ως ομόλογα, επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους και χρηματοδότηση ενδιάμεσου επιπέδου.

Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η έξοδος της SB Energy από τον ινδικό τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας $ 3,5 δισ., στην Adani Green Energy Limited (AGEL). Άλλες βασικές συμφωνίες περιελάμβαναν την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της REC Solar από τη Reliance New Energy Solar και μια σειρά εταιρειών όπως η Vector Green, η AGEL, η ReNew Power, η Indian Railway Finance Corporation και η Azure Power που συγκεντρώνουν χρήματα στην αγορά ομολόγων.

Η Ινδία πρόσθεσε 15,5 GW δυναμικότητας ΑΠΕ το 2021-22, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) στα 110 GW από τον Μάρτιο του 2022 – πολύ μακριά από τον στόχο των 175 GW δυναμικότητας ΑΠΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακόμη και με την αύξηση των επενδύσεων, η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να επεκταθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό για να φτάσει τον στόχο των 450 GW έως το 2030, λέει ο Garg.

«Ο τομέας των ΑΠΕ της Ινδίας χρειάζεται περίπου $ 30-40 δισ., ετησίως για να πετύχει τον στόχο των 450 GW», λέει. «Αυτό θα απαιτούσε υπερδιπλασιασμό του τρέχοντος επιπέδου επενδύσεων».

Θα χρειαστεί ταχεία ανάπτυξη της χωρητικότητας ΑΠΕ για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας. Για να προχωρήσουμε σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και να μειώσουμε την εξάρτηση από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ο Garg λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει ως βοηθός αναπτύσσοντας πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για τη «μεγάλη έκρηξη» για να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αυτό σημαίνει όχι μόνο αύξηση των επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και στη δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει.

«Απαιτούνται επενδύσεις σε ευέλικτες πηγές παραγωγής, όπως η αποθήκευση μπαταριών και η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια. επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής· εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του δικτύου· Εγχώρια κατασκευή δομοστοιχείων, κυψελών, πλακών και ηλεκτρολυτικών συσκευών. προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων· και την προώθηση πιο αποκεντρωμένης ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο».