OPEC: Διατηρεί Αμετάβλητη την Πρόβλεψη για τη Ζήτηση Αργού το 2022 – Εκτιμήσεις για Επιβράδυνση το 2023

OPEC: Διατηρεί Αμετάβλητη την Πρόβλεψη για τη Ζήτηση Αργού το 2022 – Εκτιμήσεις για Επιβράδυνση το 2023
energia.gr
Τρι, 14 Ιουνίου 2022 - 17:01

Σταθερές διατηρεί ο OPEC τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022  σε σύγκριση με την αξιολόγηση του περασμένου μήνα. Επιπλέον, πηγές του OPEC και του πετρελαϊκού κλάδου μιλώντας στο Reuters ανέφεραν ότι η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί το 2023, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αργού και καυσίμων, συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού και λειτουργούν ως βαρίδι στην παγκόσμια οικονομία

Σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου του 2022, όπως και τον προηγούμενο μήνα, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προβλέπει ότι, κατά το τρέχον έτος, αυτή θα αυξηθεί κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ανερχόμενη συνολικά σε 100,3 εκατομμύρια bpd, περίπου 1 εκατομμύριο bpd υψηλότερα από το 2019.

Ο OPEC αναμένεται να δημοσιεύσει τον Ιούλιο την πρώτη του εκτίμηση για τη ζήτηση του 2023. Η πρόβλεψή του, μαζί με αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), θα παρακολουθείται στενά για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πολιτική παραγωγής του OPEC.

Εκπρόσωπος του καρτέλ και άλλες πηγές, δήλωσαν στο Reuters πως αναμένουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή και λιγότερο, που αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 2%, έναντι των 3,36 εκατ. βαρελιών που προβλέπεται για το 2022. Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου, που δεν συνδέεται με τον ΙΕΑ ή τον OPEC, δήλωσε επίσης ότι αναμένει χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2023, τονίζοντας πως οι αρχικές του εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή λιγότερα, από τα 2,6 εκατ. βαρέλια το 2022.

«Το αργό στα 120 δολάρια το βαρέλι, προκαλεί καταστροφή της ζήτησης. Συμβαίνει ήδη», τόνισε η πηγή.

Από την άλλη, στην τελευταία μηνιαία έκθεση του για την αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, ο OPEC αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη 5,2 εκατομμυρίων bpd το πρώτο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης που υποστηρίζεται από την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του COVID-19, ιδιαίτερα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 3,4 εκατομμύρια bpd σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση εκτός ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 1,9 εκατομμύρια bpd σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω της αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022 έλαβαν υπόψη κυρίως τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συρρικνώσουν την παγκόσμια ζήτηση αργού, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σχετικά με τον COVID-19 στην Κίνα, ανέφερε η έκθεση.

Η παγκόσμια προσφορά μειώνεται τον Μάιο

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Μάιο μειώθηκε κατά περίπου 150.000 bpd σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανερχόμενη σε 98,75 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο. Η μηνιαία έκθεση του OPEC για την αγορά πετρελαίου έδειξε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ήταν κατά μέσο όρο 28,51 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, μειωμένη κατά περίπου 176.000 bpd σε μηνιαία βάση.

Όσον αφορά τις μεταβολές ανάμεσα στις χώρες-μέλη του OPEC, η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κυρίως στη Σαουδική Αραβία, ενώ η παραγωγή μειώθηκε στη Λιβύη. Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 60.000 bpd φτάνοντας περίπου τα 10,42 εκατομμύρια bpd στη Σαουδική Αραβία, ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη μειώθηκε κατά 186.000 bpd, ανερχόμενη σε περίπου 707.000 bpd.

Το μερίδιο της παραγωγής αργού πετρελαίου του OPEC στη συνολική παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 28,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή υγρών εκτός OPEC, συμπεριλαμβανομένων των υγρών φυσικού αερίου του ΟΠΕΚ, αυξήθηκε κατά μόλις 23.000 bpd τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 70,2 εκατ. bpd, αν και αυτό, σε ετήσια βάση, συνιστά αύξηση κατά 1,7 εκατ. bpd.

«Οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο οφείλονταν κυρίως στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,4 εκατομμύρια bpd, ενώ η Ευρασία και η Λατινική Αμερική αναμένεται να έχουν σημειώσει αύξηση στην παραγωγή υγρών κατά 0,4 εκατομμύρια bpd», ανέφερε η έκθεση.