Λίγες ημέρες απομένουν έως τη συμμετοχή του demand response στην αγορά Εξισορρόπησης. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται η έναρξη της πιλοτικής φάσης με τη συμμετοχή ΦοΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) Απόκρισης Ζήτησης, αλλά και αυτόνομων καταναλωτών, η οποία αναμένεται ότι θα διαρκέσει περί τον έναν μήνα. Ήδη τα πληροφοριακά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και γίνονται δοκιμές ως προς την τεχνική τους επάρκεια

Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ έχει δημιουργήσει και  Μητρώο Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου ώστε να εγγραφούν όσοι ενδιαφέρονται. Έτσι, σιγά σιγά μπαίνει σε ρότα υλοποίησης η μεταρρύθμιση που αφορά στον εξορθολογισμό της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μέσω και της  συμμετοχής της απόκρισης της ζήτησης.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι αρχικά θα λειτουργήσει το  mFRR (manual Frequency Restoration Reserve) ενώ το aFRR (automatic Frequency Restoration Reserve) θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Οι δύο μηχανικοί mFRR και aFRR διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τον χρόνο και τον τρόπο απόκρισης.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόκριση της ζήτησης _παράλληλα με την ανάπτυξη των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή  εξοικονόμηση _ περιλαμβάνονται στο σχέδιο REPowerEU για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η συνέχεια του οποίου αναμένεται εντός της εβδομάδας με την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχέδιο ύψους 195 δισ. ευρώ έως το 2027. Κι αυτό διότι η απόκριση της ζήτησης αποτελεί καίριο παράγοντα για την εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε κρίσιμες περιόδου.

Έτσι, όταν θα καταγράφεται ζήτηση - ρεκόρ, ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ρεύματος θα δίνει σήμα στους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία στο δίκτυο  και να αποφεύγονται διακοπές ρεύματος ή blackouts. Σε αντάλλαγμα θα δίνονται οικονομικά οφέλη σε βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις (όπως σε γενικές γραμμές γινόταν και με τη διακοψιμότητα), οι οποίες θα ωφελούνται και από την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Παράλληλα, με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης θα προσφέρεται ασφάλεια στη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ μπαίνει «φρένο» στην άνοδο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά,  καθώς περιορίζεται η ανάγκη αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ή φυσικό αέριο σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση ρεύματος. Η ευελιξία της ζήτησης που προσφέρουν οι μηχανισμοί απόκρισης ζήτησης ευθυγραμμίζονται και με τα σχέδια της «πράσινης» μετάβασης του ενεργειακού συστήματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση ως ΦοΣΕ απόκρισης ζήτησης έχουν εκδηλώσει η ιταλική Enel, η ολλανδική Sympower και η Mytilineos. Επίσης, στο demand response θα συμμετέχουν και βιομηχανικοί καταναλωτές, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και μικρότεροι καταναλωτές.