Η Ελλάς είναι «αξιόπιστος σύμμαχος» και «πυλώνας σταθερότητας». Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό από τους συμμάχους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ την ώρα που οι Τούρκοι μας απειλούν με casus belli; Άπειρες. Και ποια είναι η κατάληξη; Η Αθήνα να είναι αυτή που να καλείται σε αυτοσυγκράτηση! Ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ(φωτό) ήταν σαφής στην τελευταία συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο

με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι». Αυτή είναι η προτροπή του κ. Στόλτενμπεργκ, μη αναγνωρίζοντας καν ότι η Αθήνα έχει παράσχει ότι της έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μάλιστα με αχρείαστη βιασύνη ουκ ολίγες φορές, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να διασπά την ενότητα του δυτικού μετώπου. Είτε με την άρνησή της να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας είτε τώρα τελευταίως με το  επίμονο βέτο της   στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας. Μάλιστα απέναντι στις απίστευτες απαιτήσεις της  Άγκυρας, ο κ. Στόλτενμπεργκ, δείχνει  κατανόηση. «Η Τουρκία έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο Σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη», απαντάει σχετικώς, παραλείποντας να κάνει νύξη στους υπόλοιπους παράλογους όρους της.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ζητά να μοιράζονται πληροφορίες με τις δύο χώρες  και ταυτόχρονα να τερματίσουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχουν επιβάλλει αμφότερες όπως και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία.

Πάντως η Αθήνα εξακολουθεί να υιοθετεί  την πολιτική του κατευνασμού, εμμένοντας να διεθνοποιεί μεν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων αλλά ταυτόχρονα να τηρεί χαμηλούς τόνους. Κατά την  Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ο Έλληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρό  μήνυμα προς την Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικώς στον Τούρκο Πρόεδρο. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε την τουρκική ηγεσία ότι «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι αυτός ο πόλεμος δηλώσεων πέρα από ότι έχει κουράσει, δεν φαίνεται να καταλήγει κάπου, με κανέναν να μην μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ουδείς γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Τούρκος Πρόεδρος για να βάλει φρένο στην πρωτοφανή δημοσκοπική κατρακύλα του. Είναι ενδεικτικό ότι νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici εμφανίζει τον Τούρκο πρόεδρο να υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ερντογάν έρχεται δεύτερος για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο  νυν πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς – νυν δήμαρχο Άγκυρας με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα –, ο οποίος τον κερδίζει μάλιστα με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 50,3%.  Αλλά και απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως,  ο Ερντογάν συγκεντρώνει μόλις 39,4% έναντι  του εξίσου εντυπωσιακού 46,7% του Ιμάμογλου.  Επίσης,  ο Ερντογάν θα λάμβανε  40,9% έναντι της αρχηγού του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ,  η οποία θα συγκέντρωνε  43,2% και  μόλις 40,5% έναντι του Κεμάλ Κιλιτζντάρογου που θα λάμβανε 42,7%. Ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση της πολιτικής σταδιοδρομίας του, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο. Και η Αθήνα πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα.