Ειδικό Ταμείο Εγκαινίασε το Δουβλίνο για να Βοηθήσει τις Επιχειρήσεις στην Απεξάρτηση από τα Ορυκτά Καύσιμα

Ειδικό Ταμείο Εγκαινίασε το Δουβλίνο για να Βοηθήσει τις Επιχειρήσεις στην Απεξάρτηση από τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Παρ, 17 Ιουνίου 2022 - 12:16

Ταμείο ύψους 55 εκατ. ευρώ εγκαινιάστηκε από το Δουβλίνο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να τα αντικαταστήσουν με πιο βιώσιμα. Το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης, το οποίο αποτελεί μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιρλανδίας, θα αποτελείται

από δύο μέρη: ένα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ειδικά σχέδια για την απομάκρυνση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και ένα άλλο για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία μεταποίησης να επενδύσει σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια, θα διατίθενται επιχορηγήσεις ύψους 1.800 ευρώ, με αντίστοιχη χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ, σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να κατασκευάσουν τέτοια σχέδια και να αναπτύξουν ικανότητες.

Έως και 1 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των διαδικασιών τους με την εγκατάσταση, για παράδειγμα, θέρμανσης με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και έξυπνων μετρητών.

«Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας ανέδειξε την ευπάθεια του να γινόμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από πεπερασμένους πόρους που ελέγχονται από άλλα κράτη», δήλωσε ο Tánaiste Leo Varadkar. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις ιρλανδικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν τώρα για ένα μέλλον όπου η οικονομική ανάπτυξη και τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι αλληλένδετα. Αυτό το Ταμείο αποτελεί σημαντική βοήθεια».

Ο υφυπουργός για τις χρήσεις γης και τη βιοποικιλότητα, James Browne, πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνομιλώ βλέπουν ευκαιρίες να μειώσουν το κόστος τους και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την καλύτερη διαχείριση της χρήσης ενέργειας. Αυτά τα Ταμεία μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτή την ευκαιρία για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις ειδικότερα και να κάνουν πραγματική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα και στον αντίκτυπο του κλίματος της επιχειρηματικής μας βάσης».

euractiv.gr