Οι αγορές  εμπορευμάτων έκλεισαν πτωτικά την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το κλίμα παραμένει πτωτικό καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό με αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Τα βασικά μέταλλα οδήγησαν τα εμπορευμάτα χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση.

Ο χαλκός υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Οκτώβριο, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτό επιδεινώθηκε και από τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων αιτήσεων για ανεργία και των αιτήσεων στέγασης που ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Αυτό οδήγησε σε ένα πτωτικό κλίμα που επιβάρυνε τον κλάδο των βασικών μετάλλων για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Και όλα αυτά εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης στην Κίνα. Παράλληλα τα νέα κρούσματα του COVID-19 έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη από τα lockdown που έχουν επιβραδύνει τη βιομηχανική δραστηριότητα. Η αγορά φαίνεται επίσης να αγνοεί ζητήματα από πλευράς προσφοράς. Οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία παραγωγής χαλκού της Χιλής, Codelco, απειλούν να προχωρήσουν σε απεργία λόγω μισθολογικών απαιτήσεων. Άλλες αγορές, όπως το νικέλιο και το αλουμίνιο, αντιμετωπίζουν επίσης διαταραχές στον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σιδηρομετάλλευμα είχε επίσης μια πτωτική εβδομάδα καθώς η στρατηγική της Κίνας για τον COVID-μηδέν δημιούργησε ανησυχίες ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα παραμείνει επηρεασμένη στο άμεσο μέλλον. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση σχεδόν 12% φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Οι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κάτοικοι της Σαγκάης θα ελέγχονται κάθε εβδομάδα, ενώ θα τίθενται προσωρινά lockdown σε συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού. Η ήπια ζήτηση για χάλυβα αναγκάζει τα εργοστάσια να παρατείνουν τις περιόδους συντήρησης σε περιοχές όπως το Tangshan. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων χάλυβα αυξάνονται επίσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή για να κλείσουν την εβδομάδα με πτώση σχεδόν 10% εν μέσω του ζοφερού οικονομικού περιβάλλοντος. Προς το παρόν, οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα στις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση. Ωστόσο, η θεμελιώδης εικόνα παραμένει στενή εν μέσω της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της ρωσικής παραγωγής. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ προειδοποίησε ότι η διακίνηση στα διυλιστήρια της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% φέτος. Η αγορά έχει επίσης συγκρατηθεί από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει στον τρέχοντα ρυθμό της, το στρατηγικό αποθεματικό των ΗΠΑ θα φτάσει στο χαμηλό 40 ετών των 358mbbl μέχρι τον Οκτώβριο. Εάν αυτές οι εκδόσεις επιβραδυνθούν, η στεγανότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αυξηθεί απότομα.

Οι διακοπές του εφοδιασμού δεν μπορούν να αγνοηθούν στις αγορές φυσικού αερίου. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ροές από τη Ρωσία συνέχισαν να επιβραδύνονται. Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη εν μέσω προβλημάτων συντήρησης στον αγωγό Nord Stream. Ωστόσο, η Ευρώπη φοβάται ότι οι λόγοι για τις διαταραχές είναι περισσότερο πολιτικοί. Η Γερμανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες στις αγορές και ενισχύει τις τιμές. Για να μετριάσει τις ελλείψεις, η Γερμανία θα επανεκκινήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα έχει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, αλλά θα καθυστερήσει περαιτέρω τις προσπάθειές της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, οι αγορές άνθρακα υποφέρουν επίσης από περιορισμένες προμήθειες, με την Ευρώπη να έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Αυτό οδήγησε σε άνοδο των τιμών αναφοράς του άνθρακα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας αυξήθηκαν απότομα εν μέσω της προοπτικής αυξημένου ανταγωνισμού από τους ευρωπαίους αγοραστές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιαπωνίας-Κορέας έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο 46% κλείνοντας στα 33,95 USD/MMBtu.

Τέλος ο χρυσός υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα καθώς το ισχυρότερο δολάριο επηρέασε την όρεξη των επενδυτών. Αυτό αντιστάθμισε την ισχυρότερη αγορά ασφαλών καταφυγίων εν μέσω φόβων για οικονομική επιβράδυνση.