Η Αυστρία θα λάβει λιγότερο φυσικό αέριο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ανακοίνωσε την Κυριακή η ρωσική ενεργειακή εταιρεία, αλλά η ζήτηση είναι επί του παρόντος χαμηλή και η προμήθεια είναι ασφαλής. Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV δήλωσε ότι οι αγορές πραγματοποιούνται επί του παρόντος στην αγορά spot για να διασφαλιστεί

ο εφοδιασμός των πελατών καθώς και η αποθήκευση. Η διαπραγμάτευση στη spot, η βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση παραγγελιών, γίνεται στην επικρατούσα ημερήσια τιμή και αποτελεί το αντίστοιχο της προθεσμιακής αγοράς.

«Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε το Σάββατο (18 Ιουνίου) σε γραπτή δήλωσή της η υπουργός Προστασίας του Κλίματος και Ενέργειας Leonore Gewessler. Στην Αυστρία, το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο κηρύχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, είπε η ίδια.

Ο καγκελάριος Karl Nehammer συγκάλεσε σύνοδο κορυφής για την κρίση το βράδυ της Κυριακής (19 Ιουνίου).

Το υπουργείο προστασίας του κλίματος, η αρμόδια αρχή E-Control και ο εγχώριος διαχειριστής υποδομών φυσικού αερίου AGGM βρίσκονται «σε καθημερινή ανταλλαγή απόψεων με όλους τους παράγοντες της αγοράς καθώς και με διεθνείς εταίρους για την παρακολούθηση των ημερήσιων ποσοτήτων εφοδιασμού, των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην αγορά και της εξέλιξης των τιμών».

Το επόμενο βήμα στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο θα είναι το επίπεδο συναγερμού, δήλωσε το υπουργείο. Αυτό θα περιλαμβάνει εκκλήσεις προς τη βιομηχανία να εξοικονομήσει φυσικό αέριο και να το αντικαταστήσει με άλλες πηγές ενέργειας.

«Το αποφασιστικό κριτήριο είναι η πρόοδος στην κατασκευή αποθηκών. Θέλουμε να μπούμε στον χειμώνα με εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα είναι γεμάτες κατά 80%. Τότε θα είμαστε καλά εξοπλισμένοι. Εάν αυτός ο στόχος κινδυνεύει, θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Gewessler.

Επί του παρόντος, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 41,89%.

Μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν επίσης αναφερθεί στη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία. Η Gazprom δικαιολογεί τη μείωση του όγκου των προμηθειών με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην επισκευή των συμπιεστών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσαν σύντομα να ανασταλούν εντελώς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck πιστεύει ότι δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα αλλά για πολιτική απόφαση. Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι είναι απαραίτητο να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση από τη Ρωσία, δήλωσε.

euractiv.gr