Έκκληση Φον ντερ Λάιεν, να μην Εγκαταλειφθεί η Στροφή προς τις ΑΠΕ, Καθώς Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Επιστρέφουν στον Άνθρακα

Έκκληση Φον ντερ Λάιεν, να μην Εγκαταλειφθεί η Στροφή προς τις ΑΠΕ, Καθώς Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Επιστρέφουν στον Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 21 Ιουνίου 2022 - 10:41

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην κάνουν πίσω στη μακροπρόθεσμη προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα επαναλειτουργήσουν εργοστάσια άνθρακα μετά την κίνηση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. 

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στις «τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση για να προχωρήσουμε μπροστά και όχι για να υποχωρήσουμε στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», είπε σε συνέντευξή της. «Είναι μια λεπτή γραμμή και δεν είναι καθορισμένο αν θα κάνουμε τη σωστή στροφή».

Οι χώρες ανησυχούν για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ ισχυρίζονται ότι έχουν ενορχηστρωθεί από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, η επικείμενη αύξηση της χρήσης άνθρακα, έστω και προσωρινή, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να καθυστερήσουν τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Rob Jetten, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ολλανδίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα αλλάξει νόμους που απαιτούν οι σταθμοί με καύση άνθρακα να λειτουργούν με μέγιστη δυναμικότητα 35%.

Η Γερμανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν την επείγουσα επανεκκίνηση των εργοστασίων άνθρακα την Κυριακή, αφού η Ρωσία μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 κατά 60% την περασμένη εβδομάδα. Ο αγωγός, που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είναι ένας από τους κύριους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες πριν από το χειμώνα.
Η Ρωσία είπε ότι η μείωση των ροών οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα που επηρεάζουν τον αγωγό. Ωστόσο, αρνήθηκε να καλύψει το έλλειμμα μέσω άλλων οδών του αγωγού.

Άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, αναμένεται να ακολουθήσουν τη Γερμανία στην επανεκκίνηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις λόγω των ενεργειακών ελλείψεων, με τις τιμές αναφοράς στην Ευρώπη να αυξάνονται περισσότερο από 50% την περασμένη εβδομάδα. Το φυσικό αέριο είναι τουλάχιστον έξι φορές πιο ακριβό στην ευρωζώνη από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έχει λάβει «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για να ανταποκριθεί στην απειλή μείωσης του εφοδιασμού από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και «προτεραιότητας» των βιομηχανιών που λαμβάνουν φυσικό αέριο. Ξεχώρισε για επαίνους τις πρόσφατες προσπάθειες της Γερμανίας για εξοικονόμηση ενέργειας, λέγοντας ότι ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 9% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η βιομηχανία έχει μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου εν μέρει ως απάντηση στις τιμές σχεδόν ρεκόρ. Εάν οι καταναλωτές χαμηλώσουν τους θερμοστάτες κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση αερίου, πρόσθεσε.
Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, ενώ βρίσκει τρόπους διαφοροποίησης των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, όπως η μεταφορά θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες περιοχές.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατό ώστε η ΕΕ να μπορεί στο μέλλον να λέει «κάναμε τις σωστές επιλογές».

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στα σχέδια της ΕΕ να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο «REPowerEU», το μπλοκ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου και να επεκτείνει την αιολική και ηλιακή δυναμικότητα.

Ο Φον ντερ Λάιεν τόνισε ένα πρόσφατο ταξίδι στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η ΕΕ ελπίζει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου μπορεί τελικά να παρέχουν επιπλέον LNG για την Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι παραγωγοί όπως η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν «ενισχύουν» αυξάνοντας την παραγωγή για να δώσουν στην ΕΕ εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούσαν έως και το 40% του συνόλου του μπλοκ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η REPowerEU θα αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξορθολογίσει τους κανονισμούς σχεδιασμού, έτσι ώστε τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων, να μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα, είπε.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο καλά για το κλίμα μας, αλλά και για την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησία».