Περισσότερο από το διπλάσιο της δυναμικότητας των ηλιακών συλλεκτών του 2020 είχε εγκατασταθεί το 2021, γεγονός που καθιστά το περασμένο έτος μακράν το καλύτερο της αυστριακής ηλιακής βιομηχανίας, δήλωσε τη Δευτέρα η ένωση βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Η Αυστρία έχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κόσμο, ενισχυμένο από μια επιτυχημένη πρώιμη άνθιση της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Με τους κατοίκους της χώρας και τους φυσιολάτρες να εμποδίζουν περαιτέρω έργα, η πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει στραφεί προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

«Ο κλάδος έχει επιτύχει απίστευτα πράγματα κατά το προηγούμενο έτος», εξήγησε ο Herbert Paierl, πρόεδρος της αυστριακής ένωσης φωτοβολταϊκών βιομηχανιών. «Το έτος ρεκόρ του 2021 πρέπει τώρα να ληφθεί ως βάση και κίνητρο για περαιτέρω επέκταση – η περαιτέρω επέκταση των επιδόσεων θα είναι απαιτητική για όλους», πρόσθεσε.

Τόνισε τη μαζική επέκταση του δικτύου που θα είναι απαραίτητη, την ανάγκη για καθορισμένες περιοχές και ταχύτερη αδειοδότηση.

Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 740 μεγαβάτ (MW) ισχύος, ανεβάζοντας το σύνολο της χώρας στα 2783 MW και υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των 340 MW για το 2020. Η ηλιακή ενέργεια καλύπτει περίπου το 5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστρίας, σε σχέση με το κυρίαρχο εξήντα και κάτι τοις εκατό της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως και η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών της χώρας, οι περισσότερες νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις συγκεντρώθηκαν στην ανατολική Αυστρία, ενώ η Κάτω Αυστρία φιλοξενεί περίπου μία στις πέντε από τις νεόδμητες εγκαταστάσεις του 2021.

Η Αυστρία στοχεύει στην επίτευξη 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, κάτι που θα χρειαστεί περίπου 10.000 MW ηλιακής ισχύος σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

euractiv.gr