Χωρίς αισθητή μεταβολή διαμορφώθηκαν σήμερα οι τιμές χονδρικής διυλιστηρίου στη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης, αποδεικνύοντας πως τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς παραπέμπουν σε συνέχιση του ράλι τιμών στην αντλία. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή χονδρικής διυλιστηρίου διαμορφώθηκε σε 1,804,582 ευρώ ανά κυβικό μέτρο συμπεριλαμβανομένων φόρων – τελών, προ ΦΠΑ, όταν χθες έφθασε στο 1, 806,331 ευρώ. Επίσης, το ντίζελ κίνησης έφθασε σήμερα στο 1,587, 097 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, όταν χθες ήταν 1,596, 962 ευρώ, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς που προέβλεπαν υποχώρηση των τιμών.

 

Για αύριο, η πληροφόρηση που παρέχεται από τις ενώσεις πρατηριούχων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση στις χονδρικές τιμές διυλιστηρίου στην βενζίνη  αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για ενίσχυση των υφεσιακών συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία είχε σαν αποτέλεσμα σημαντική πτώση των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark, που κινείται στο εύρος διακύμανσης των 110 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αυτή την ώρα (18:25 ώρα Ελλάδος) οι τιμές διαμορφώνονται για το μεν Brent στα 110, 20, με ποσοστιαία υποχώρηση 3,92% και για την αμερικανική ποικιλία WTI, στα 104, 70 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία μείωση 4,41%.

Σημειώνουμε πως αρκετοί αναλυτές  και οικονομολόγοι εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα πως οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, μπορεί τελικά να μην αποδώσουν καρπούς και να αποδειχτούν φρούδες οι ελπίδες των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι το ισχυρό δολάριο επιβαρύνει ήδη τις ήδη αυξημένες τιμές του πετρελαίου, καθώς το ακριβότερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά ακριβότερες τις αγορές αργού για όσους διακρατούν νομίσματα άλλων χωρών. Τυχόν νέα άνοδος της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και το επίπεδο των εισαγωγών στις χώρες εισαγωγής πετρελαίου.

«Εκτός από την ανάκαμψη της παραγωγής στην Λιβύη, οι ευρύτερες μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως δηλαδή, ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης που πλήττει τη ζήτηση, κατάφεραν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις συνεχιζόμενες “σφιχτές” προοπτικές της προσφοράς, εξαιτίας των κυρώσεων, της αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης και αρκετών παραγωγών του ΟΠΕΚ+ που πασχίζουν να αυξήσουν τις ποσοστώσεις τους στα συμφωνημένα επίπεδα», ανέφερε το τμήμα ανάλυσης αγορών πετρελαίου της Saxo Bank.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr