και όχι όταν ...καίγεται το σπίτι μας», είπε ο Krebber στους Financial Times την Τετάρτη.
«Αν δεν το βάλεις σε λειτουργία τώρα, τότε καταλήγεις σε χάος».
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας ήταν μεταξύ των παρόχων κοινής ωφελείας που επλήγησαν από τη δραστική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, η οποία ανάγκασε το Βερολίνο να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης βάσει του οποίου θα αναζωογονηθούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να γεφυρωθεί το χάσμα. Η RWE λαμβάνει επί του παρόντος μόλις το 40% του φυσικού αερίου που έχει συνάψει από τη Ρωσία.
Τα σχόλια του Krebber καταδεικνύουν τους φόβους στην ΕΕ ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν με δελτίο αυτό το χειμώνα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη παύση του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, η Γερμανία πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό, ενεργοποιώντας το στάδιο 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο και προειδοποιώντας ότι θα δυσκολευτεί να καλύψει την αποθήκευση που απαιτείται για την κάλυψη της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, εάν δεν αποκατασταθούν οι ρωσικές προμήθειες.
Ένα λεγόμενο πανευρωπαϊκό «σχέδιο αλληλεγγύης» για τις παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, σχέδια για την παροχή φυσικού αερίου σε εταιρείες αυτό το χειμώνα και για την ενθάρρυνση των νοικοκυριών να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, εκπονούνται επί του παρόντος σε εθνικό επίπεδο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες φθάνουν σε χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, είπε ο Krebber, διασφαλίζοντας παράλληλα δικαιοσύνη ως προς τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα ορίζει τους πελάτες προτεραιότητας.
«Διαφορετικά, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν γνωρίζουν σε ποια βάση να λάβουν την απόφασή τους», είπε ο Krebber. "Πόσο φυσικό αέριο να κρατήσουν και πόσο αέριο να στείλουν σε άλλες χώρες."
Ο Krebber είπε ότι πρέπει να επισημοποιηθούν κανόνες σε όλα τα κράτη της ΕΕ σχετικά με το τι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου. Ο κλάδος φοβάται μια πολιτική κρίση εάν οι χώρες έχουν διαφορετικά όρια στη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων ή κριτήρια για να δώσουν προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου σε μια κρίση.
«Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο ορισμό των προστατευόμενων πελατών», είπε. «Χρειαζόμαστε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πρέπει να αρχίσουμε από τη συλλογή πληροφοριών. Χωρίς τις σχετικές πληροφορίες δεν μπορούν να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.»
Η Ιταλία εισήγαγε ανώτατα όρια στις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης τον Απρίλιο, με τα δημόσια κτίρια να μην επιτρέπεται να θερμαίνονται πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα ή να ψύχονται με κλιματισμό κάτω από 25 βαθμούς το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δεν έχουν ακόμη θεσπίσει τέτοιους περιορισμούς, αλλά θεωρούνται πιο πιθανοί εάν διακοπεί πλήρως η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.Υπήρξαν νομικές μάχες στο παρελθόν σχετικά με το δικαίωμα των κρατών μελών να ορίζουν προστατευμένους πελάτες, όπως σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.
Ο James Waddell, αναλυτής της Energy Aspect, είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα για τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, εάν οι χώρες αισθάνονται ότι τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ», είπε ο Waddell. «Αλλά σε μια κρίση η πιθανότητα το σύστημα να υποστεί σοβαρή πολιτική πίεση είναι πολύ πραγματική, με τις χώρες να προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα στους δικούς τους πολίτες».
Ο Andrei Ilaș, συνιδρυτής της ρουμανικής επιχείρησης ενέργειας nrgi.ai, προειδοποίησε, ωστόσο, κατά της προσπάθειας δημιουργίας μιας οικονομίας «εντολής και ελέγχου» για τον ενεργειακό εφοδιασμό. «Φοβούνται το χάος και τις πολιτικές διαμάχες, αλλά ο έλεγχος από πάνω προς τα κάτω δεν θα λειτουργήσει», είπε ο Ilaş. «Το να κλείσετε αποτελεσματικά την αγορά θα ήταν πολύ επικίνδυνο, καθώς χρειάζεστε σήματα τιμών για να σας πουν πού πρέπει να κινηθεί η ενέργεια».
Ο Krebber προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές λύσεις όπως οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι τον χειμώνα του 2024/25.
«Πιθανώς να έχουμε μια πιο ομαλοποιημένη κατάσταση μετά τον χειμώνα του 2023/24». . . και μετά πλήρη αντικατάσταση των τόμων ένα χειμώνα αργότερα», είπε.
Ο Krebber υπερασπίστηκε την απόφαση της Γερμανίας να συνεχίσει τον παροπλισμό των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών της, οι οποίοι
θα κλείσουν πριν από το τέλος του έτους, λέγοντας ότι οι τεχνικές προκλήσεις και οι προκλήσεις ασφάλειας δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν πριν από αυτόν τον χειμώνα.